Πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σκότωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους, πλήττουν τη Βραζιλία και συγκεκριμένα την τουριστική πόλη Πετρόπολις, στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

«Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 18 θάνατοι εξαιτίας των κατολισθήσεων και των πλημμυρών», ενημέρωσε το πυροσβεστικό σώμα του Ρίο με ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι πάνω από 180 άνδρες του επιχειρούν επιτόπου, 68 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η δημοτική αρχή στην Πετρόπολις κήρυξε «κατάσταση καταστροφής».

Σπίτια σε λόφους καταστράφηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χειμάρρους και καταστήματα πλημμύρισαν όταν ορμητικά νερά εισέβαλαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σε λίγες ώρες έπεσε βροχή που πέφτει σε ένα μήνα

Μέσα σε λιγότερες από έξι ώρες σημειώθηκε κατά τόπους βροχόπτωση 260 χιλιοστών, με άλλα λόγια ο όγκος του νερού ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που κανονικά καταγράφεται ολόκληρο τον Φεβρουάριο, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που βρίσκεται στη Ρωσία, διαβεβαίωσε μέσω Twitter πως ενημερώνεται για την τραγωδία και ζήτησε από υπουργούς του να προσφέρουν «αμέσως βοήθεια στα θύματα».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Χοζέριου Μαρίνου εξέφρασε θλίψη για τις «απώλειες ζωών στην Πετρόπολις» και υποσχέθηκε ότι «θα κάνουμε κάθε (δυνατή) προσπάθεια για τη διάσωση των θυμάτων».

Η Πετρόπολις των περίπου 300.000 κατοίκων η άλλοτε έδρα της αυτοκρατορίας της Βραζιλίας, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προσελκύει επισκέπτες χάρη στην ιστορία της, τη δυνατότητα που προσφέρει για περιπάτους μέσα στη φύση, καθώς και το γενικά ηπιότερο κλίμα της σε σχέση με τις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τον Ιανουάριο του 2011 πάνω από 900 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις ορεινές περιοχές της πολιτείας, εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων σε αχανή έκταση που περιλάμβανε την Πετρόπολις και τις γειτονικές πόλεις Νόβα Φριμπούργκο, Ιταϊπάβα και Τερεσόπολις αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το AFP.