Ανοιχτός είναι ο δρόμος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2003. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ιμπραχίμ Καλίν δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια που να περιορίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τη Δευτέρα (7/2) ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» στις εκλογές του 2023. Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Ερντογάν είναι νομικά απαράδεκτη.

«Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια (για τον Ερντογάν) να είναι υποψήφιος το 2023. Έχουμε επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης έχει επίσης κάνει σχετική δήλωση. Ο Πρόεδρος (Ερντογάν) έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί την ερχόμενη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Α Haber».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανικανότητα εν μέσω της δραματικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, της τουρκικής λίρας, ενώ τον προέτρεψε να ανακοινώσει ημερομηνία για πρόωρες εκλογές. Ο Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις και επανέλαβε ότι τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η εκτίναξη του πληθωρισμού και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν πλήξει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να βρίσκεται σε απομόνωση καθώς βρέθηκε θετικός με κορονοϊό.

Ο 67χρονος Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του εμφάνισαν μια «ελαφρά» μορφή της Covid-19 και ότι θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες από το σπίτι του. Από τότε, ανάρτησε πολλά μηνύματα στο Twitter ευχαριστώντας ξένους αξιωματούχους και επικεφαλής κυβερνήσεων – μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – για τις ευχές που του έστειλαν για ταχεία ανάρρωση.