Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρριψε σήμερα την ευθύνη για το ξέσπασμα νέων αιματηρών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία στο γεγονός ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε «προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα διότι άμαχοι γίνονται στόχος βομβαρδισμών με πυροβολικό.

«Στη Μόσχα παρακολουθούμε πολύ στενά και ανησυχούμε βαθιά για τις προκλητικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν, εξ όσων μπορούμε να δούμε, μια πρόκληση (σ.σ. η οποία κλιμακώνει) την κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας κάλεσε να υπάρξει άμεση, «άνευ όρων» και πλήρης εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ επέρριψε και αυτός την ευθύνη για την αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία στο Κίεβο και τόνισε:

«Εκείνοι που προσπαθούν να επιδεινώσουν την κατάσταση από στρατιωτική άποψη στη γραμμή επαφής —όποιοι κι αν είναι— εμπρόθετα ή όχι επιδιώκουν να εμποδίσουν την πρόοδο στις συνομιλίες για όλες τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις-κλειδιά».

«Όσο διεξάγονται εχθροπραξίες υπάρχει δικαιολογία να μην ασχολείται κανείς με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το Κίεβο, το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα κωλυσιεργεί όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονταν στις συμφωνίες του Μινσκ οι οποίες συνήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.