Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Deutsche Welle δήλωσε την Πέμπτη, με αφορμή την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στο Μέσο Ενημέρωσης να εκπέμπει και να λειτουργεί στην Ρωσία, ότι βιώνει αυτό «που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βιώνουν μόνο σε απολυταρχίες».

Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ, σε συνέντευξή του στην DW, χαρακτήρισε τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ως μια απολύτως υπερβολική αντίδραση, εκφράζοντας επισήμως την διαμαρτυρία του «για αυτή την παράλογη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης» και προσθέτοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης» δήλωσε ο Λίμπουργκ, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τη χώρα, θα εντείνουμε το ρεπορτάζ μας για τη χώρα». «Δεν θα αγνοήσουμε απλώς τι συμβαίνει στη Ρωσία, θα κάνουμε ρεπορτάζ. Και θα κάνουμε όλο και περισσότερα».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τόσο σκληρά μέτρα λογοκρισίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Γερμανίας (DJV) Φρανκ Γιουμπεράλ (Frank Überall). Η Ένωση των Γερμανών δημοσιογράφων σημείωσε πως αναμένει από την γερμανική κυβέρνηση να εκφράσει διαμαρτυρία για την απόφαση της Μόσχας, όπως και συνέβη λίγο αργότερα.

deutsche welle

Για «νέα ένταση στις γερμανορωσικές σχέσεις» μιλά το Βερολίνο

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle είναι και επιβαρύνει τις γερμανορωσικές σχέσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κυβέρνηση κατά της Deutsche Welle δεν έχουν καμία βάση και προκαλούν νέα ένταση στις γερμανορωσικές σχέσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η απόφαση να κλείσει η Deutsche Welle στη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν η απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τις μεταδόσεις στον ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RT DE, καθώς δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι απορρίπτει τη σύγκριση μεταξύ της Deutsche Welle και του ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT DE.

«Εάν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν πραγματικά, αυτό θα περιορίσει την ελεύθερη ενημέρωση από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στη Ρωσία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε εποχές πολιτικά τεταμένες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.