Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πρότειναν στη Μόσχα λήψη μέτρων ελέγχου των όπλων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για να αποκλεισθεί η απειλή της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα El Pais.

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών, που παρουσιάσθηκαν σε επιστολές του ΝΑΤΟ και της Ουάσινγκτον οι οποίες εστάλησαν ως απάντηση στις ρωσικές απαιτήσεις, επαναλαμβάνεται ότι η Ουκρανία και κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κατά το κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας.

Η αμερικανική απάντηση αφήνει περιθώριο για την ανάληψη «αμοιβαίων δεσμεύσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την μη ανάπτυξη επίγειων συστημάτων εκτόξευσης επιθετικών πυραύλων και μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων μάχης στο ουκρανικό έδαφος».

Η Ουάσινγκτον όπως και το ΝΑΤΟ ζητούν από την Ρωσία την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Συμμαχία και επαναδιαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Μόσχα καλείται επίσης να χρησιμοποιήσει και πάλι το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που «προσφέρει διάλογο και σύμπραξη στην θέση του πολέμου και της κακοπιστίας», σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών.

«Δεν κάνουμε ποτέ σχόλια για προϊόντα διαρροών», περιορίσθηκε να απαντήσει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο AFP, σχετικά με τα έγγραφα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει από τα τέλη του 2021 έως και 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες κατηγορούν την Μόσχα ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ζητώντας παράλληλα γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ανάμεσά τους τον αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, πάλι, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καλώντας – στην επιστολή που δημοσιεύεται από την El Pais – σε ειλικρινείς συνομιλίες σχετικά με τον «έλεγχο των εξοπλισμών» και σε διάλογο με την Ρωσία, με βάση «την αμοιβαία διαφάνεια και μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης».

Αν και η Ρωσία «διέρρηξε την εμπιστοσύνη» και απειλεί «τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωατλαντικού οικοδομήματος ασφαλείας», «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διευθετήσεις ή συμφωνίες» μαζί της, μέσω και γραπτών και υπογεγραμμένων εγγράφων, για «να απαντήσουμε στις εκατέρωθεν ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας», γράφουν.

Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ προειδοποιούν ωστόσο ότι θα ενισχύσουν τις αμυντικές τους θέσεις στην περιοχή σε περίπτωση «αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης» ή «νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας».