Πολύ κοντά σε βουνό της Αφρικής που είναι και ενεργό ηφαίστειο πέρασε αεροσκάφος της Air France στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τη Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που διερευνά το περιστατικό.

Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση 953 με 37 επιβάτες πετούσε από την Ισημερινή Γουινέα με προορισμό το Καμερούν, στις 2 Μαΐου, όταν παρέκκλινε της πορείας του για να αποφύγει καταιγίδα.

Καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε προς τον προορισμό του, την πόλη Ντουάλα του Καμερούν, πλησίασε πολύ κοντά στο βουνό Καμερούν, το υψηλότερο βουνό της περιοχής το οποίο είναι και ενεργό ηφαίστειο, σύμφωνα με την ΒΕΑ, τη γαλλική υπηρεσία διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι κυβερνήτες του Boeing ανταποκρίθηκαν ανεβαίνοντας από τα 9000 στα 13.000 πόδια. Ο συναγερμός σταμάτησε και η πτήση συνεχίστηκε κανονικά και προσγειώθηκε στη Ντουάλα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία το περιστατικό χαρακτηρίζεται «σοβαρό.

Η Air France ανακοίνωσε πως οι πιλότοι της πτήσης 953 αντέδρασαν «αμέσως» στο συναγερμό του συστήματος προσέγγισης εδάφους εκκινώντας την κατάλληλη διαδικασία. Πρόσθεσε πως οι κυβερνήτες της λαμβάνουν τακτική εκπαίδευση σε τέτοιου τύπου μανούβρες.

Οι επιβάτες δεν κατάλαβαν κάτι από όσα συνέβησαν στον αέρα.

(φωτογραφία αρχείου)