Mε τεράστια έκπληξη μία γυναίκα που επέζησε από το μακελειό του συναυλιακού χώρου Μπατακλάν το 2015 στο Παρίσι, ανακάλυψε ότι μία ακτινογραφία από την εγχείρησή της, βρισκόταν προς πώληση στο ίντερνετ ως NFT. O Γάλλος χειρούργος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση βρίσκεται αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη

Όπως αναφέρει το BBC, Πρόκειται για τον ορθοπεδικό χειρουργό Εμανουέλ Μασμεζάν που εργάζεται στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στα νοτιοδυτικά του Παρισιού, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να πουλήσει, την ακτινογραφία της γυναίκας ως NFT χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Τα NFT – ή τα μη ανταλλάξιμα token – είναι «μοναδικά» ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα που δεν μπορούν να αντιγραφούν. Δεν έχουν φυσική υπόσταση όπως έχει ένας πίνακας ή ένα γλυπτό. Αντίθετα, το token μοιάζει περισσότερο με πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.

Γυναίκες αγκαλιάζονται έξω από το Μπατακλάν

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ψηφιακές αυτές μάρκες έχουν μικρή πραγματική αξία και επισημαίνουν εκτεταμένες απάτες εντός της ανεξέλεγκτης νεοφυούς βιομηχανίας, όπως η δημιουργία NFTs τέχνης που στην πραγματικότητα δεν κατέχει ο πωλητής.

Σε αυτήν την περίπτωση, το NFT της ακτινογραφίας της Γαλλίδας τέθηκε προς πώληση στο OpenSea – έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους συναλλαγών NFT – για 2.446 ευρώ, όπως ανέφερε το Mediapart. Έκτοτε έχει αποσυρθεί από την πώληση.

Δίωξη στον γιατρό ο οποίος θεωρεί λάθος μόνο την απουσία συναίνεσης της ασθενούς

Οθόνη κινητού με NFT

Η ακτινογραφία εμφανίζει το αντιβράχιο οστό μιας γυναίκας με καρφωμένη μια σφαίρα από καλάσνικοφ, είχε βγει προς πώληση για στην ιστοσελίδα OpenSea που εξειδικεύεται σε ψηφιακό περιεχόμενο NFT.

O επικεφαλής των δημόσιων υγειονομικών δομών του Παρισίου, Μαρτέν Χιρς, επιβεβαίωσε το Σάββατο μέσω Twitter πως υποβληθεί ποινική και επαγγελματική καταγγελία κατά του χειρουργού για την «επονείδιστη» και «σκανδαλώδη» απόφασή του.

«Αυτή η πράξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σωστή επαγγελματική πρακτική, βάζει το ιατρικό απόρρητο σε κίνδυνο και αντιτίθεται στις αξίες των νοσοκομείων του Παρισιού» έγραψε ο Χιρς σε μήνυμα που εστάλη στο προσωπικό και μοιράστηκε στο Twitter.

O Μασμεζάν, σχολιάζοντας την πράξη του αναγνώρισε πως ήταν «λάθος» του, δηλώνοντας μετανιωμένος που δε ζήτησε την άδεια της ασθενούς.

Το θύμα δεν κατονομάζεται, ωστόσο περιγράφεται ως μια νεαρή γυναίκα που έχασε τον σύντροφό της στην ίδια επίθεση στο Μπατακλάν– όπου σκοτώθηκαν από πυρά και βόμβες ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους 130 άνθρωποι.