Μια Ισπανίδα influencer αποκάλυψε ότι, μεταξύ άλλων, πίνει το αίμα της περιόδου της για να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία της. Πρακτική η οποία έχει γίνει δέκτης πολλών αρνητικών σχολίων από επιστήμονες καθώς και χρήστες των social media.

«Το αίμα της περιόδου σας είναι καθαρό φάρμακο», είπε η Jasmine Alicia Carter, στο News Dog Media για την υποτιθέμενη πανάκεια της, την οποία δημοσιεύει συχνά στους 22.800 ακολούθους της στο Instagram.

H 30χρονη η οποία αναφέρεται στον εαυτό της ως «Σύμβουλος Ενδυνάμωσης της Ιερής Γυναίκας», έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να «καταλάβουν και να διεκδικήσουν ξανά την εγγενή ιερότητα που βρίσκεται σε ολόκληρο τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.

«Είμαστε εδώ λόγω των κόλπων μας και του αίματός μας και οι γυναίκες δεν πιστεύουν αρκετά σε αυτό», ισχυρίστηκε η Instagrammer, η οποία πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν ιστορικά «διδαχθεί να ντρέπονται για τις περιόδους μας».

@jasminealiciacarter

Haters gonna hate. Who creates goes so much further 🩸🌹… #fyp #menstruation #period #love #viral

♬ peace – Taylor Swift

Πώς πίνει το αίμα – «Κάποιες φορές χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα»

Θεωρεί ακόμη ότι τα ταμπόν και τα επιθέματα εμμήνου ρύσεως περιέχουν χημικές ουσίες για να «κρύψουν το αίμα μας και να θέσουν σε κίνδυνο τη φυσική λειτουργία των περιόδων μας», οι οποίες ισχυρίστηκε ότι είναι «γεμάτες με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε».

«Όταν πίνω το αίμα της περιόδου μου, συνήθως κάθομαι οκλαδόν στην τουαλέτα, αφαιρώ το κύπελλο της περιόδου μου και πίνω μια γουλιά», εξήγησε η Carter στο News Dog Media. «Είμαι τόσο συνδεδεμένη με το σώμα μου που ξέρω ακριβώς πόσο αίμα να πιω».

Πρόσθεσε, «Μερικές φορές είναι απλώς μια γουλιά και μερικές φορές είναι ένα ολόκληρο φλιτζάνι εμμηνόρροιας, γιατί χρειάζομαι περισσότερα θρεπτικά συστατικά».

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με την Carter, περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, σίδηρο, χαλκό και σελήνιο, καθώς και αντιμικροβιακές ιδιότητες και ακόμη και αναγεννητικά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα αναφέρει ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Ωστόσο, η σταρ των social media ισχυρίστηκε ότι όσο πιο υγιές είναι το άτομο, τόσο καλύτερο είναι το αίμα της περιόδου του. «Το αίμα της περιόδου σας δεν θα είναι τόσο καλό εάν τρώτε πρόχειρο φαγητό κάθε μέρα, για παράδειγμα, επειδή τα θρεπτικά συστατικά σας θα είναι φτωχά». Η Carter ανεβάζει βίντεο καθώς χρησιμοποιεί τακτικά μάσκες προσώπου «αίματος περιόδου».

«Όταν έβαλα για πρώτη φορά το φρέσκο ​​εμμηνορροϊκό μου αίμα στο πρόσωπό μου, ένιωσα μία αίσθηση είναι πολύ αναζωογονητική και δροσιστική στο δέρμα».

Η κοπέλα, η οποία έχει επίσης 12.300 ακολούθους στο TikTok, πρόσθεσε ότι «αν και δεν είχα ποτέ σοβαρά δερματικά προβλήματα, μπορώ σίγουρα να αισθάνομαι ότι το δέρμα μου φαίνεται στο καλύτερό του τώρα χάρη σε αυτές τις μάσκες προσώπου».

Ανησυχούν οι επιστήμονες από τέτοιου είδους πρακτικές

Παρά τις αισιόδοξες πεποιθήσεις της, οι δερματολόγοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα του αίματος περιόδου ως ιατρικού ιερού δισκοπότηρου.

«Θεωρητικά, το αίμα της περιόδου έχει πολλές ιδιότητες που είναι ευεργετικές για το δέρμα, όπως αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βλαστοκύτταρα, αλλά δεν υπάρχουν τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του εμμηνορροϊκού αίματος ως μάσκα», είπε η δερματολόγος από το Τέξας Τζένιφερ Βίκερς.

Επίσης αναφέρονται οι φόβοι ότι το αίμα περιόδου είναι δύσκολο να εξαχθεί «με στείρο τρόπο, επομένως υπάρχει ανησυχία για τη μεταφορά της νόσου από τα γεννητικά όργανα στο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Vickers. «Εάν, για παράδειγμα, μια γυναίκα έχει μολυνθεί από τον ιό HPV ή τον απλό έρπητα, το αίμα της περιόδου θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως μέσο για τη μετάδοση αυτών των ιών στο δέρμα του προσώπου».