Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, μετά τη βαριά ήττα που υπέστη την περασμένη εβδομάδα στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του, τον διάδοχο του Εντ Μίλιμπαντ, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Μίλιμπαντ υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα τόσο στη Σκωτία, όπου το κόμμα απέτυχε παταγωδώς, όσο και στην Αγγλία, όπου δεν μπόρεσε να αποσπάσει σημαντικές έδρες από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι επίδοξοι διάδοχοί του θα έχουν διορία μέχρι τις 15 Ιουνίου για να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους, διευκρίνισε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. Μέχρι στιγμής δύο είναι οι επικρατέστεροι: ο Τσούκα Ουμούνα, 36 ετών –τον οποίο ορισμένοι αποκαλούν “Βρετανό Μπαράκ Ομπάμα– και η Λιζ Κένταλ, 43 ετών. Στα δημοσιογραφικά γραφεία ωστόσο κυκλοφορούν και πολλά άλλα ονόματα, όπως αυτά του Άντι Μπέρναμ, της Ιβέτ Κούπερ και του Τρίστραμ Χαντ.

Η εκλογή του νέου ηγέτη θα γίνει 15 ημέρες πριν από το ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο οποίο οι Εργατικοί ελπίζουν ότι θα “γυρίσουν σελίδα” κλείνοντας το κεφάλαιο της εποχής του Μίλιμπαντ.

«Οι Εργατικοί υπέστησαν βαρύ πλήγμα στις εκλογές αυτές και χρειαζόμαστε μια έντιμη και ανοιχτή συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες ώστε να καθορίσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε η αντιπρόεδρος του κόμματος, η Χάριετ Χάρμαν.

Ο Εντ Μίλιμπαντ ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά από μια ενδοοικογενειακή μάχη με τον αδελφό του, Ντέιβιντ. Υπό την ηγεσία του, το κόμμα έκανε στροφή προς τα αριστερά και τις τελευταίες ημέρες επικρίθηκε σφοδρά για αυτό, ιδίως εκ μέρους συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.