Ένα ρουμπίνι με βάρος 25,59 καράτια πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ, 30,42 εκατομμύρια δολάρια, στη σημερινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Το «Sunrise Ruby» με σπάνιο χρώμα που περιγράφεται ως «το αίμα του περιστεριού» διεκδίκησαν σθεναρά δύο συλλέκτες κάνοντας τις προσφορές τους μέσω τηλεφώνου, ενώ ο τελικός αγοραστής θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προερχόμενο από ιδιωτική συλλογή με κοσμήματα Cartier, η τιμή του είχε εκτιμηθεί από 11,7 έως 17,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα- ήτοι από 12,6 έως 18,8 εκατομμύρια δολάρια.

«Νέο ρεκόρ για ένα ρουμπίνι», τόνισε ο επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος των Sotheby’s όταν κατοχυρώθηκε στον αγοραστή του. «Είναι ο πιο ακριβός έγχρωμος πολύτιμος λίθος που δεν είναι διαμάντι», πρόσθεσε αργότερα. «Ήταν για μένα το ορόσημο στην 40ετή καριέρα μου…».

Στη δημοπρασία πουλήθηκε και ένα ιστορικό ροζ διαμάντι που πιστεύεται πως ανήκε στην εκπληκτική συλλογή κοσμημάτων της πριγκίπισσας Ματθίλδης Βοναπάρτη, ανιψιάς του Ναπολέοντα.

Συνολικά 453 αντικείμενα- από τα συνολικά 484- βρήκαν νέους ιδιοκτήτες έναντι συνολικού ποσού 161 εκατομμυρίων δολαρίων.