Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνομιλώντας με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Έουϊ – Γιόνγκ, έστειλε μήνυμα προς τη μεριά της Βόρειας Κορέας. Οι τόνοι μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ ανεβαίνουν με φόντο τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Η χώρα του Κιμ Γιόνγκ Ουν τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιήσει τρεις εκτοξεύσεις πυραύλων. Ένας από αυτούς, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε «υπερηχητικός» και προκάλεσε μίνι – αναστολή λειτουργίας κάποιων αεροδρομίων στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Βόρεια Κορέα έχει κάνει συνολικά έξι – γνωστές – δοκιμές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο Άντονι Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας – Ιαπωνίας» και τόνισε πως η αμερικανική δέσμευση για την άμυνα της Νότιας Κορέας παραμένει «σιδερένια». Σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανέφερε πως συζήτησαν και για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Πρόσφατα, η Βόρεια Κορέα υπερασπίστηκε τις πράξεις της. Επικαλέστηκε το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι προχωρούν σε εσκεμμένη κλιμάκωση επιβάλλοντας νέες κυρώσεις, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA, επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η πρόσφατη ανάπτυξη «όπλου νέου τύπου» εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Βόρειας Κορέας να εκσυγχρονίσει την εθνική της άμυνα, ενώ δεν έχει στόχο κάποια συγκεκριμένη χώρα, ούτε βλάπτει την ασφάλεια των γειτόνων της, υποστήριξε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τη δήλωση που μεταδόθηκε από το KCNA.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε την Τετάρτη (12/1) τις πρώτες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας του προγράμματος εξοπλισμών της Πιονγκγιάνγκ. Οι αμερικανικές κυρώσεις δείχνουν πως παρότι η Ουάσινγκτον μιλά για διπλωματία και διάλογο, «συνεχίζει την πολιτική με στόχο την απομόνωση και τον στραγγαλισμό» της Βόρειας Κορέας, τόνισε το Υπουργείο Εξωτερικών της.