Δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Ο Βίκτορ Ορμπάν ενημέρωσε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα, μόνο να συζητήσει το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του, ο Γιάνος Λάζαρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την Τρίτη ο Ορμπάν είπε ότι το ζήτημα της θανατικής ποινής θα πρέπει «να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη» επειδή τα προηγούμενα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί αποδείχτηκαν ανεπαρκή για τη μείωση της εγκληματικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει στα μέλη της να εφαρμόζουν την εσχάτη των ποινών και η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι απαράβατος όρος για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.

«Ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός του. «Διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Μια δημόσια συζήτηση δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή», υπογράμμισε.

Ο Λάζαρ διευκρίνισε ότι ο Ορμπάν ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Η Ουγγαρία θα σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία», κατέληξε.