To πασίγνωστο θέρετρο Turnberry με πίστα γκολφ που ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ στην Σκωτία έχει επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την έλλειψη εργατικού προσωπικού που συνδέεται με το Brexit, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε.

Η επιχείρηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, στο Έιρσαϊρ, παραδέχθηκε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ζημιά στην εταιρία καθώς μειώθηκαν «οι διαθέσιμοι οδηγοί και η διαθεσιμότητα του προσωπικού, ενώ μειώθηκαν οι παραδόσεις και η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων προϊόντων».

Επίσημα έγγραφα που καλύπτουν το οικονομικό έτος 2020 και κατατέθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων στις αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζουν πως η επιχείρηση έπρεπε να αυξήσει τα έξοδά της για να εισάγει προϊόντα και συνάμα «εκτοξεύθηκε» το μισθολογικό κόστος εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας εργαζομένων από την Ευρώπη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει το «Brexit» ένα «θαυμάσιο πράγμα» για το Ηνωμένο Βασίλειο και ανέφερε πως οι άνθρωποι πήραν τη χώρα τους πίσω. Βέβαια, με τα προβλήματα που προκάλεσε στην επιχείρησή του ίσως να το ξανασκέφτεται.

Στο μεταξύ, οι ισολογισμοί και τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης αποκαλύπτουν πως το θέρετρο έλαβε επιδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ λόγω της αναστολής συμβάσεων εργαζομένων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτά τα χρήματα τα έδωσαν ουσιαστικά οι φορολογούμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλο που η επιχείρηση αφού πήρε τα χρήματα απέλυσε υπαλλήλους.

Ο τζίρος του θέρετρου έπεσε από τα 23,4 εκατομμύρια ευρώ το 2019 στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ το 2020 καθώς υποχρεώθηκε να κλείσει δύο φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παρουσίασε απώλειες ύψους 6,3 εκατομμύρια ευρώ για το 2020.

«Η στήριξη από την κυβέρνηση ήταν σημαντική βοήθεια, αλλά έπρεπε να απολύσουμε προσωπικό για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το μέλλον», ανέφεραν τα έγγραφα που υπέγραψε ο Έρικ Τραμπ, ο δεύτερος γιος του 75χρονου πρώην Προέδρου. Η εταιρία είχε 541 εργαζόμενους το 2019 και έκλεισε το 2020 με 289. Ο Τραμπ απέκτησε την πίστα του γκολφ το 2014. Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και σε άλλο θέρετρο γκολ που ανήκει στον Τραμπ στην Σκωτία και συγκεκριμένα στο Αμπερντίν.