Ο θρύλος, λέει, πως μια μέρα προτού ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ, ο προηγούμενος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, αφήσει την τελευταία του πνοή άφησε ως παρακαταθήκη πως έπειτα από δυσκολίες οι πολίτες πρέπει να επιβραβεύονται με φρέσκα ψάρια.

Μια δεκαετία αργότερα, καθώς ο νυν ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν, αντιμετωπίζει προβλήματα με την έλλειψη τροφίμων, η Βόρεια Κορέα στράφηκε και πάλι σ’ αυτά που μπορεί να της προσφέρει η θάλασσα.

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν στέλνει χιλιάδες τόννους στην ελίτ της Πιόνγκγιανγκ. Ο Χονγκ Μιν, επικεφαλής των ερευνητών στο Ινστιτούτο για την Εθνική Ένωση της Κορέας, τόνισε στην ιστοσελίδα NK News, πως αυτή η κίνηση δεν ήταν τίποτα παραπάνω «από μια προσπάθεια να αποδείξει πως έχει κληρονομήσει την αφοσίωση προς τον λαό», κάτι που είχε ο πατέρας του.

Ο Πίτερ Γουόρντ, ειδικός στα θέματα οικονομίας της Βόρειας Κορέας, ανέφερε στην ίδια ιστοσελίδα, πως εκείνοι που παρέλαβαν τα καφάσια με τα ψάρια είναι «ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη επιρροή στη χώρα και η ευημερία τους θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωση και την ασφάλεια του καθεστώτος», δήλωσε. Πρόσθεσε, δε, πως η συμβολική κίνηση έγινε και για να ενθαρρύνει τους κατοίκους της Πιονγκγιάνγκ να του δείξουν ακόμη περισσότερο πως πιστεύουν σ’ εκείνον και τον εμπιστεύονται, «αλλά και για να χαρούν με την απόδοσή του ως ηγέτης».

Πριν από μερικούς μήνες ο Κιμ Γιόνγκ Ουν παραδέχθηκε πως υπήρχε έλλειψη τροφής. Μάλιστα, στο… μενού μπήκαν μέχρι και μαύροι κύκνοι. Στο μεταξύ, το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα έχει επιβαρύνει την κατάσταση καθώς δεν υπάρχουν εισαγωγές. Ο Γουόρντ, πάντως, δεν αποκλείει και το γεγονός τα ψάρια να μην είναι… φρέσκα. «Κάποια από αυτά μπορεί να βρίσκονταν σε κάποια κατάψυξη για μήνες και να βγήκαν τώρα για την περίσταση, ποιος ξέρει», τόνισε.