Η Κίνα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ρυθμίσει καλύτερα τα νέα επαγγέλματα και τρόπους απόκτησης εσόδων που δημιουργήθηκαν με τα social media, έχει βάλει στο στόχαστρο τους influencers και άρχισε από τη… βασίλισσα, επιβάλλοντας όχι απλά τσουχτερά πρόστιμα, αλλά ποινές που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφεραν οι Αρχές κοιτάζουν για την «κοινή ευημερία όλων».

Η Χουάνγκ Γουέι, λοιπόν, ή αλλιώς «Viya», η οποία τελευταία χρόνια προωθεί προϊόντα στους περισσότερους από 100 εκατομμύρια ακόλουθούς της στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκε… ραβασάκι από την Εφορία της χώρας για υποτιθέμενη φοροδιαφυγή καθώς δεν δήλωσε τα εισοδήματά της. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ακόλουθοί της τις προηγούμενες ημέρες μάταια αναζητούσαν τις σελίδες της όπου πουλάει τα προϊόντα της ή τους λογαριασμούς της στα social media. Όλα έκλεισαν αφότου η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε το πρόστιμο.

Η influencer, που στην Κίνα θεωρείται η «βασίλισσα» του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω των social media και των εφαρμογών live streaming, φέρεται πως διέφυγε να δηλώσει 89,3 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2019 και του 2020. Επίσης, δεν κατέβαλλε φόρους ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να είχε πληρώσει από άλλες δραστηριότητες. Οι αρχές ανέφεραν πως συγνεργάστηκε μαζί τους και πλήρωσε 69, 5 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των ερευνών αφού παραδέχθηκε πως παρανόμησε.

Άλλες δύο influencers τιμωρήθηκαν από τις αρχές. Ζου Τσένχουϊ, πιο γνωστή ως «Xeuli Cherie» και η Λιν Σανσάν, αλλιώς, «Lin Shanshan Sunny», έλαβαν… ραβασάκι και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 129,5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Η προσπάθεια για να ρυθμιστεί καλύτερα ο τομέας θα συνεχιστεί υποστηρίζουν οι αρχές που εξετάζουν και άλλες περιπτώσεις influencers που απέκρυψαν ή δήλωσαν ψευδώς τα εισοδήματά τους τα προηγούμενα χρόνια.