Στις παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνονται γλαφυρά μερικά από τα πλέον σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες της εβδομάδας ξεχωρίζουν από τα εξής, βασικά, συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα αυτά δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί και να συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Κοιτάζοντας τις παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να τις περιγράψουμε. Σε αυτές λοιπόν που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Έτσι κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Μινεσότα, ΗΠΑ: Μία πανδημία μέσα στην πανδημία

Μητέρα κρατά την τσάντα με τις στάχτες του γιου της

Η Rachel Taylor κρατά μια τσάντα από δέρμα γεμάτη με τις στάχτες του γιου της, Kyle «Little Crow» Domrese, που απεικονίζεται στα δεξιά, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση. Λίγες εβδομάδες απέμειναν μέχρι την επέτειο της ημέρας που άνοιξε την πόρτα του υπνοδωματίου του και βρήκε τον γιο της μπρούμυτα στο κρεβάτι του, έναν από τους περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους, μέσα σε ένα χρόνο, από overdose ναρκωτικών καθώς η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε την τραγωδία του εθισμού στην Αμερική. Το ποσοστό θνησιμότητας από υπερβολική δόση ναρκωτικών ανάμεσα στους ιθαγενείς της Αμερικής έχει ξεπεράσει εκείνο των λευκών και είναι πλέον το υψηλότερο στη χώρα.

Μαγιόρκα, Ισπανία: Το θαύμα της γέννησης μακριά από το μίσος

Δύο γυναίκες η μία έγκυος κάθονται αγκαλιά

Η Πολωνή ολυμπιονίκης Jolanta Ogar-Hill, αριστερά, και η Ισπανο-Βρετανίδα σκηνοθέτης σύζυγός της, Chuchie Hill, δεξιά, κάθονται σε έναν καναπέ στο σπίτι τους στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Όταν η Πολωνή Ολυμπιονίκης Jolanta Ogar και η σύζυγός της αποφάσισαν να κάνουν ένα μωρό, ήταν προφανές και στις δύο ότι η Πολωνία δεν θα ήταν το μέρος για να μεγαλώσουν το παιδί τους.

Ένα νεογέννητο μωρό

Τα τελευταία χρόνια, δεξιοί κυβερνώντες πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν αυξήσει την εχθρική ρητορική προς τα LGBTQ άτομα, ιδιαίτερα ως τρόπο κινητοποίησης των συντηρητικών ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές. Το κοριτσάκι που ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή έχει το όνομα Hunter και δύο πανευτυχείς μητέρες.

Σαντιάγκο, Χιλή: Αλλαγή σελίδας

Ο νέος πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς

Εκατομμύρια Χιλιανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς. Ο 35χρονος Μπόριτς συνέτριψε τον ακροδεξό αντίπαλό του, ο οποίος εμφανιζόταν ως πολιτικός κληρονόμος του Πινοσέτ. Τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση της Χιλής, ένας αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Σαχ Αλάμ, Μαλαισία: Πόλεις ποτάμια, άνθρωποι στο έλεος

Άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν από την πλημμύρα

Οι κάτοικοι διασχίζουν έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Σαχ Αλάμ, στα περίχωρα της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία. Οι διασώστες εργάστηκαν μέρα και νύχτα για να απεγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους που παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια των χειρότερων πλημμυρών που έπληξαν τη Μαλαισία εδώ και χρόνια. Οι καταστροφές έγιναν ορατές αφού σταμάτησαν οι καταιγίδες μετά από περισσότερες από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα.

Μπραζίλια, Βραζιλία: Ο Άγιος Βασίλης σε ανάγκη και σε skate

Άγιος Βασίλης σε skate

Ο Χοσέ Ιβανίλντο, ο οποίος έμεινε παράλυτος στα κάτω του άκρα λόγω βρεφικής παράλυσης, χρησιμοποιεί ένα skate καθώς ζητιανεύει χρήματα σε ένα φανάρι ντυμένος Άγιος Βασίλης στη Μπραζίλια της Βραζιλίας. Ο 48χρονος γνωστός ως «Ivanildo do Skate», είπε ότι η πανδημία του COVID-19 έχει κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται να ανοίξουν τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους.

Βουκουρέστι, Ρουμανία: Μάσκες και διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών διαβατηρίων

Άνδρας με μάσκα

Ένας διαδηλωτής κατά του πράσινου πιστοποιητικού κατά του COVID-19 φοράει μια μάσκα λατέξ με σύριγγες συνδεδεμένες σε αυτήν κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης μπροστά από το Victoria Palace, τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, στο Βουκουρέστι. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την εισαγωγή του «πράσινου πιστοποιητικού» του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, ένα μέτρο που εξετάζουν οι αρχές για τον περιορισμό των λοιμώξεων.

Ιγκλς, Αυστρία: Όταν ο αγώνας δεν πάει όπως περιμένεις

Αθλητής του ελκύθρου

Είναι στη μοίρα των αθλητών να υπομένουν και τις κακές μέρες. Μία τέτοια είχε Dominik Fischnaller ο οποίος αποτυπώθηκε να συντρίβεται κατά τη διάρκεια του αγώνα σπριντ ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο Luge στο Ιγκλς κοντά στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Βαρκελώνη, Ισπανία: Όταν βλέπεις τα ΜΑΤ μέσα στο σπίτι σου

Άνδρας απέναντι σε αστυνοιμικό με ασπίδα

Άνδρες των ισπανικών ΜΑΤ εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Carlos Berrocal στη Βαρκελώνη για να τον εκδιώξουν. Αφού έζησε στο διαμέρισμά του για είκοσι πέντε χρόνια, ο 53χρονος έλαβε εντολή έξωσης αφού ο νέος ιδιοκτήτη του κτιρίου αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Μασσαλία, Νότια Γαλλία: Έρωτας στα χρόνια της πανδημίας

Ζευγάρι στο νοσοκομείο στη Γαλλία

Η Amelie και ο Ludo Khayat σε μια τρυφερή στη μονάδα εντατικής θεραπείας COVID-19 του νοσοκομείου la Timone στη Μασσαλία, νότια Γαλλία. Ο Ludo, 41 ετών, αναρρώνει αφού ήταν 24 ημέρες σε κώμα, δίνοντας μάχη με τον κορονοϊό. Η Amelie άρχισε να επισκέπτεται τον σύζυγό της καθημερινά αφότου τα τεστ έδειξαν ότι ήταν αρνητικός στον ιό.

Καράκας, Βενεζουέλα: Η μαγεία των Χριστουγέννων

Παιδιά ντυμένα τρεις μάγοι στη Βενεζουέλα

Χριστούγεννα σε κάθε γωνιά της γης. Εδώ στη Βενεζουέλα. Τρία παιδιά ντυμένα «τρεις μάγοι» περιμένουν πριν βγουν στην σκηνή για να παίξουν σε ένα θεατρικό σε γειτονιά στο Καράκας.

Χονγκ Κονγκ: Η μνήμη μένει ζωντανή

Φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ ανάβουν κεριά

Φοιτητές πανεπιστημίου ανάβουν κεριά στον χώρο όπου βρισκόταν το άγαλμα «Θεά της Δημοκρατίας», ένα μνημείο για όσους σκοτώθηκαν στην καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Το μνημείο ξηλώθηκε από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, με το εκπαιδευτικό ίδρυμα να επικαλείται νομικά ζητήματα. Το άγαλμα ήταν αντίγραφο μιας φιγούρας που είχαν δημιουργήσει φοιτητές τέχνης και την είχαν τοποθετήσει στην πλατεία λίγο πριν από την σφαγή που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Λευκορωσία: Η άλλη όψη της ζωής σε έναν καταυλισμό προσφύγων

Παιδί τρώει σε καταυλισμό προσφύγων

Η εικόνα της προσφυγικής κρίσης. Προσφυγικός καταυλισμός σε κέντρο logistics στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας κοντά στο Grodno. Ένα παιδί στο «προσωρινό του σπίτι» τρώει μακαρόνια και ίσως ονειρεύεται να βρίσκεται στο σπίτι του, να πηγαίνει σχολείο, να παίζει χωρίς έγνοιες με τους φίλους του.