Με μια φωτογραφία- γροθιά στο πρωτοσέλιδό της, από το πρόσφατο ναυάγιο με εκατοντάδες νεκρούς ανοιχτά των λιβυκών ακτών, κυκλοφορεί σήμερα η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα φιλοξενεί ανοιχτή επιστολή 19 ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία εκφράζουν την οδύνη τους για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.

«Κάθε μέρα βλέπουμε περισσότερους άνδρες, γυναίκες και παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στην είσοδο της Ευρώπης», σημειώνουν.

«Τα πρόσφατα γεγονότα μας θλίβουν βαθιά αλλά δεν μας εκπλήσσουν. Καθώς οι πόλεμοι που μαίνονται στην άλλη πλευρά της Μεσογείου εξαναγκάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περισσότερους από κάθε άλλη περίοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η Ευρώπη χτίζει ακόμα υψηλότερα τα τείχη της», προσθέτουν.

«Το θολό σκηνικό της τρομακτικής ανθρώπινης τραγωδίας που συμβαίνει στη Μεσόγειο περιλαμβάνει και την έλλειψη ασφαλών και νομικών οδών ώστε οι πρόσφυγες να έχουν προστασία στην Ευρώπη. Η Βρετανία δεν χορηγεί ‘βίζα για άσυλο’», συνεχίζουν.

Οι υπογράφοντες την επιστολή επισημαίνουν πως είναι επείγον το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες να ξαναρχίσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και να διασφαλίσουν πως υπάρχουν τα χρήματα που χρειάζονται για να κάνουν τη διαφορά. «Ξέρουμε πως σώζονται ζωές, η Ιταλία έσωσε 150.000 ανθρώπους πέρσι», λένε.

Μεσοπρόθεσμα η Βρετανία θα πρέπει να επανεγκαταστήσει πολλούς περισσότερους πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντάς τους κατευθείαν και με ασφάλεια στις βρετανικές ακτές. «Πρέπει επίσης να διευκολύνουμε τους πρόσφυγες να επανενώνονται με τις οικογένειές τους», τονίζουν. Μακροπρόθεσμα, καταλήγουν, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.