Δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν σήμερα τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που είχε εισηγηθεί η κυβέρνηση, επιφέροντας άλλο ένα πλήγμα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι για να ελεγχθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Έπειτα από μία ημέρα ξέφρενων παρασκηνιακών πιέσεων, ο Τζόνσον δεν κατάφερε να αποτρέψει την «ανταρσία» των βουλευτών του για μέτρα όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και η είσοδος σε ορισμένες εκδηλώσεις με την επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Τα μέτρα πέρασαν χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Όμως η «εξέγερση» αυτή εντείνει την πίεση στον Τζόνσον, ο οποίος δεχόταν ήδη πυρά για τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι έκανε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρσι, εν μέσω lockdown, αλλά και για την δαπανηρή ανακαίνιση του διαμερίσματός του.

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές χαρακτηρίζουν δρακόντεια τα μέτρα και αρκετοί προβληματίζονται για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να μπει κανείς σε ορισμένους χώρους, όπως στα νάικλαμπ. Η πρόταση εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 369 ψήφους υπέρ και 126 κατά, ωστόσο 98 βουλευτές των Συντηρητικών την καταψήφισαν, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η επέκταση της χρήσης μάσκας εγκρίθηκε ευκολότερα, με 441 ψήφους υπέρ έναντι 41 κατά, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς στην Αγγλία πέρασε με 385 ψήφους υπέρ έναντι 100 κατά, κατά τις ίδιες πηγές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

59.610 νέα κρούσματα – Ο υψηλότερος αριθμός από τον Ιανουάριο

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 59.610 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός αυτός είναι o υψηλότερος από τις αρχές Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι καταγράφηκαν 150 θάνατοι ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το διάστημα 4 – 10 Δεκεμβρίου ήταν αυξημένος κατά 10%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.