Ένας αρμενικής καταγωγής στενός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου εγκατέλειψε τα καθήκοντά του λίγες ημέρες αφότου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι σφαγές των Αρμενίων που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 συνιστούν γενοκτονία.

Ο ηλικίας 65 ετών Ετιέν Μαχτσουπιάν «συνταξιοδοτήθηκε καθώς είχε φτάσει το ηλικιακό όριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή, διαψεύδοντας ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην αποχώρησή του και στις πολιτικο-ιστορικές εντάσεις που υπάρχουν στην Τουρκία παραμονές της επετείου των εκατό χρόνων από τα γεγονότα του 1915, στις 24 Απριλίου.

«Η αποχώρησή του δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις που έκανε», πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε συνέντευξη που έδωσε αυτήν την εβδομάδα σε έναν ιστότοπο, ο Μαχτσουπιάν χαρακτήρισε «γενοκτονία» την σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αν αποδεχτούμε ότι αυτό που συνέβη στην Βοσνία και στην Αφρική συνιστά γενοκτονία, είναι αδύνατο να μην ονομάσουμε επίσης γενοκτονία αυτό που συνέβη στους Αρμένιους το 1915», δήλωσε.

Ο Μαχτσουπιάν ήταν από το 2014 ο πρώτος Τούρκος αρμενικής καταγωγής που κατείχε μια τόσο υψηλόβαθμη θέση συμβούλου του πρωθυπουργού.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε διοργανώσει την συστηματική σφαγή του αρμενικού πληθυσμού της κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία».
Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ενθάρρυνε» σε απόφασή του την Άγκυρα να αναγνωρίσει την αρμενική «γενοκτονία», τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην «γενοκτονία» του 1915.

Η θέση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και αυτή του Ποντίφικα προκάλεσαν την οργή των τουρκικών αρχών. «Δεν θα αφήσουμε να προσβάλλεται το έθνος μας για την ιστορία του», δήλωσε χθες ο Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «τιποτένια και άκυρη».