Η κατάσταση στο Αφγανιστάν από τη στιγμή που την εξουσία κατέλαβαν και πάλι οι Ταλιμπάν είναι απελπιστική. Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση πολύ μεγάλης κλίμακας με τους πολίτες να προβαίνουν σε απονενοημένες ενέργειες για να καταφέρουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Μια Αφγανή μητέρα αναγκάστηκε να πουλήσει ένα από τα νεογέννητα δίδυμά της για να πάρει χρήματα για να ταΐσει το άλλο και τα υπόλοιπα παιδιά της εν μέσω της ραγδαία επιδεινούμενης επισιτιστικής κρίσης στη χώρα.

Όπως αναφέρει η οργάνωση Save The Children Η 40χρονη γυναίκα, από τη βόρεια επαρχία Jawzjan, έδωσε το μωρό σε ένα άτεκνο ζευγάρι σε αντάλλαγμα για 104 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα ήλπιζε ότι θα αγόραζε αρκετό φαγητό για να αντέξει την οικογένειά της για άλλους έξι μήνες.

Σε μία άλλη περίπτωση ένας πατέρας πούλησε τη μία του κόρη για να ξεπληρώσει χρέη.

Η ξηρασία είχε αναγκάσει το ζευγάρι να φύγει από το αγρόκτημά του νωρίτερα αυτό το έτος και να εγκατασταθεί σε μια κοντινή πόλη, όπου ο σύζυγός της και ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος της δούλευαν ως εργάτες προτού η κυριαρχία των Ταλιμπάν τον Αύγουστο καταρρεύσει την οικονομία του Αφγανιστάν.

Κόκκινο καμπανάκι από τον ΟΗΕ: Πάνω από τον μισό πληθυσμό υποφέρει από πείνα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τώρα ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει την πείνα αυτό το χειμώνα, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πολλές υπηρεσίες βοήθειας εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς η κυβέρνηση κατέρρευσε και η διεθνής βοήθεια εξαντλήθηκε.

Μιλώντας στους εργαζόμενους της οργάνωσης η Αφγανή μητέρα εξήγησε ότι γέννησε τα δίδυμα -ένα αγόρι και ένα κορίτσι- πριν από περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες, λίγο μετά τη φυγή από τη φάρμα τους λόγω ξηρασίας.

Καθισμένη σε ένα λιτό δωμάτιο με μοκέτα σε χαλιά που τους δώρισε ένα τοπικό τζαμί, η γυναίκα εξήγησε ότι όλα τα ρούχα των παιδιών είναι μεταχειρισμένα και δωρισμένα από ντόπιους.

Αρχικά είχε σχεδιάσει να κρατήσει και τα δύο παιδιά, αλλά μετά βίας μπορούσε να βρει αρκετό φαγητό ακόμα και για ένα από αυτά, συνήθως ψωμί και κάποιες φορές γάλα σε σκόνη.

Ο σύζυγός της, 45 ετών, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές δουλειές για μεροκάματο με αμοιβή περίπου 1 δολάριο τα οποία αρκούν όμως για φαγητό μόλις δύο ημερών.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος εργάζεται επίσης στην κοντινή αγορά, σπρώχνοντας καρότσια που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες πάγκων για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Αλλά επειδή είναι μικρός, οι ιδιοκτήτες προτιμούν συχνά να χρησιμοποιούν πιο δυνατά παιδιά και συχνά μένει χωρίς δουλειά επίσης.

Πώς έγινε η αγοραπωλησία του βρέφους

Με τα νεογγένητα μωρά να κλαίνε συνεχώς από την πείνα, η γυναίκα λέει ότι ένα άτεκνο ζευγάρι την πλησίασε και της πρόσφερε 104 δολάρια για να πάρει το νεογέννητο γιο της.

Αρχικά αρνήθηκε, αλλά μετά από αρκετές μέρες που είδε το αγόρι να κλαίει χωρίς να έχει φάει τίποτα αποφάσισε ότι το να το δώσει ήταν η καλύτερη επιλογή για να φροντίσει τον ίδιο και τα εναπομείναντα παιδιά της.

Είπε: «Ήταν δύσκολο. Πιο δύσκολο από όσο φαντάζεσαι. Έδωσα το παιδί μου λόγω εξαθλίωσης… Δεν μπορούσα να το φροντίσω και δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά τίποτα. Έδωσα όλα τα χρήματα στον άντρα μου. Αγόρασε λίγο ρύζι, λάδι και αλεύρι. Τα τελειώσαμε ήδη».

Ο σύζυγός της πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε βοήθεια, είμαστε πεινασμένοι και φτωχοί. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας στο Αφγανιστάν. Έχουμε παιδιά. Χρειαζόμαστε περισσότερο αλεύρι και λάδι, που δεν έχουμε. Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω κρέας τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες. Έχουμε μόνο ψωμί για τα παιδιά».

Η Save the Children παρείχε στην οικογένεια πακέτα έκτακτης ανάγκης για το σπίτι της.