Eπιστολή την οποία υπογράφουν μέλη του συνεργείου της ταινίας Rust, στα γυρίσματα της οποίας σκοτώθηκε η διευθύντρια φωτογραφίας από πραγματική σφαίρα, κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Instagram την Πέμπτη ο Άλεκ Μπάλντουιν.

Μέσω της ανοικτής αυτής επιστολής ηθοποιοί και μέλη του συνεργείου υπερασπίζονται την παραγωγή της ταινίας, επιχειρώντας να αποκρούσουν την εικόνα που έχουν περιγράψει άλλοι συνάδελφοι τους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει λόγο για κακές εργασιακές σχέσεις και έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Στον αντίποδα αυτών των αναφορών, οι συντάκτες του κειμένου περιγράφουν ένα σετ όπου οι συνθήκες ήταν καλές αλλά και ότι κυριαρχούσε, ανά τους εργαζόμενους, η αισιοδοξία και το χαμόγελο.

Το σκηνικό του δυστυχήματος στην ταινία του Άλεκ Μπάλντουιν, Rust

«Οι περιγραφές του Rust ως έναν χαοτικό, επικίνδυνο χώρο εργασίας, που ευνοούσε την εκμετάλλευση, είναι ψευδείς και αποσπούν την προσοχή από αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: τη μνήμη της Χαλίνα Χάτσινς και την ανάγκη να βρεθούν σύγχρονες εναλλακτικές στις αναχρονιστικές πρακτικές της βιομηχανίας των όπλων και ασφαλείας», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία ανήρτησε ο Μπάλντουιν και υπογράφουν 25 μέλη του καστ και του συνεργείου.

Οι υπογράφοντες την επιστολή παραδέχονται, εξάλλου, πως «λίγα μέλη του συνεργείου» είχαν παραιτηθεί πριν από το δυστύχημα, όμως τονίζουν ότι η πλειοψηφία είχε παραμείνει. «Οι λίγοι δυσαρεστημένοι δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις όλων μας», σημειώνεται στην επιστολή.

Η Χάτσινς, η διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας, σκοτώθηκε και ο σκηνοθέτης Τζόελ Σόουζα τραυματίστηκε, όταν ένα όπλο που χειριζόταν ο Μπάλντουιν, στο σετ στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό, έριξε μια πραγματική σφαίρα.

Ο ηθοποιός αρνήθηκε την ευθύνη για τον μοιραίο πυροβολισμό σε τηλεοπτική συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.