Από άκρη σε άκρη της Βρετανίας, αναζητά η αστυνομία της Βρετανίας τα μέλη της συμμορίας που άδειασαν δεκάδες χρηματοκιβώτια στη συνοικία των κοσμηματοπωλών του Λονδίνου και άρπαξαν μετρητά και πολύτιμους λίθους αμύθητης αξίας, που εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη λεία διαρρηκτών στην ιστορία της Βρετανίας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου πιστεύει ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν βαρύ εξοπλισμό για να καταφέρουν να φτάσουν στην αίθουσα του χρηματοκιβωτίου της εταιρείας Hatton Garden Safety Deposit Ltd και να ανοίξουν 60-70 θυρίδες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun τα μέλη της συμμορίας τρύπησαν τον τοίχο περνώντας μέσα από το φρεάτιο του ασανσέρ του κτιρίου την Παρασκευή. Την ημέρα εκείνη τα πάντα στη συνοικία του Χάτον Γκάρντεν —όπου στεγάζονται περισσότερα από 50 καταστήματα και 300 έμποροι διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων λίθων— ήταν κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε τι ακριβώς κλάπηκε αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει στο δημοσίευμά της ότι η λεία μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 200 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ).

«Διάρρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοκιβώτια του Χάτον Γκάρντεν το Πάσχα. Οι απώλειες είναι τεράστιες», έγραψε στο Twitter η εκτιμήτρια πολύτιμων λίθων Θέλμα Γουέστ. Σύμφωνα με τη Γουέστ, πολλοί κοσμηματοπώλες και έμποροι διαμαντιών φυλούν τα εμπορεύματά τους σε αυτές τις θυρίδες σε περιόδους διακοπών, για λόγους ασφαλείας.
«Μεγάλη κλοπή σε ένα από τα χρηματοκιβώτια του Χάτον Γκάρντεν. Κακά νέα για πολλούς εμπόρους», σχολίασε από την πλευρά του ο ειδικός στα διαμάντια Λιούις Μάλκα, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας στη συνοικία αυτή.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν ενημερώσει τα θύματα και κάνουν εξονυχιστική έρευνα στο χώρο για τον εντοπισμό στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες. Η έρευνα αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο ημέρες. «Είναι μια αργή και σχολαστική διαδικασία», σχολίασε ένας αστυνομικός.

Η μεγαλύτερη λεία που άρπαξαν ποτέ διαρρήκτες στη Βρετανία ήταν περίπου 53 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά, από τις θυρίδες ασφαλείας της εταιρείας Securitas στο Τόνμπριτζ του Λονδίνου, το 2006.