Το μικροσκοπικό ουγγρικό χωριό Vors έχει μια μακρά παράδοση που επέζησε ακόμη και στα χρόνια της κομμουνιστικής κυριαρχίας: κάθε χρόνο οι κάτοικοί του χτίζουν τη μεγαλύτερη σκηνή Χριστουγέννων στη χώρα στην περίτεχνη μπαρόκ εκκλησία τους.

«Είναι μια υπέροχη παράδοση, οι ντόπιοι την χτίζουν, όλοι τους ως εθελοντές», είπε ο δήμαρχος του χωριού Tamas Deak. «Είναι πραγματική κοινοτική προσπάθεια και όλοι το κάνουν χαρούμενα και με αγάπη», είπε, κόβοντας κλωνάρια κωνοφόρων για διακόσμηση.

Λόγω της πανδημίας πέρυσι δεν επιτρεπόταν κανένας επισκέπτης, αλλά φέτος το χωριό κοντά στη λίμνη Μπάλατον – πληθυσμός περίπου 500 κάτοικοι – αναμένει χιλιάδες τουρίστες να έρθουν, παρά την αύξηση των μολύνσεων από τον COVID-19. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος μέτρα κλειδώματος στην Ουγγαρία.

Η πρώτη φάτνη δημιουργήθηκε το 1948 στην εκκλησία που χρονολογείται από το 1720. Μεγάλωσε κάθε χρόνο μέχρι που έφτασε στο σημερινό της μέγεθος πριν από περίπου 20 χρόνια, καλύπτοντας 60 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές σκηνές της φάτνης της Ευρώπης.

Οι ντόπιοι αρχικά συναρμολογούν μια μεγάλη ξύλινη κατασκευή ως θεμέλιο για κυλιόμενους λόφους και κοιλάδες που οδηγούν στο σπήλαιο της Γέννησης. Στη συνέχεια προσθέτουν μικροσκοπικές φιγούρες, πρόβατα, ακόμη και μια μικροσκοπική φωτιά.

Το «έργο» διαφέρει ελαφρώς κάθε χρόνο. Αλλά ένα πράγμα είναι σταθερό: πρέπει να είναι έτοιμο για την πρώτη κυριακάτικη μάζωξη της περιόδου Advent, που φέτος είναι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Για τη Rita Miklosics έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο πατέρας της έφτιαξε την πρώτη σκηνή της Φάτνης.

«Περνούσαμε τον χρόνο μας εδώ πριν από τις διακοπές», είπε στο Reuters και πρόσθεσε: «Με δυσκολία περιμέναμε».