Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την Παρασκευή ότι η εμφάνιση ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού – της μετάλλαξης Μποτσουάνα, όπως έγινε γνωστή αρχικά, ή, κατά τον ΠΟΥ, «Όμικρον» – πρέπει να ενθαρρύνει τον υπόλοιπο κόσμο να δώσει περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

«Οι πληροφορίες γι’ αυτή τη νέα παραλλαγή θα πρέπει να καταστήσουν πιο προφανές από ποτέ ότι αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η ανησυχία για την εν λόγω μετάλλαξη οδηγεί σε ταξιδιωτικά μέτρα και περιορισμούς παγκοσμίως, καθώς και «κραχ» στα χρηματιστήρια.

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει περισσότερα εμβόλια σε άλλες χώρες απ΄ότι όλες οι άλλες χώρες μαζί. Είναι η ώρα και οι άλλες χώρες να κάνουν όσα η Αμερική όσον αφορά την ταχύτητα και τη γενναιοδωρία», συνέχισε ο Μπάιντεν.

Ο ίδιος κάλεσε, μάλιστα, τις χώρες – μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στη Νότια Αφρική.

«Αυτή η είδηση σήμερα επαναλαμβάνει τη σημασία να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτό (στην παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας)», επισήμανε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.