Η κυβέρνηση του Mike Baird επανεξελέγη άνετα στις πολιτειακές εκλογές που έγιναν το Σάββατο στη Νέα Νότια Ουαλία, παρά το γεγονός ότι η στροφή υπέρ των Εργατικών άγγιξε το 9%. Η νίκη του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών δίνει «ανάσα» και στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τόνι ‘Αμποτ, γιατί σε περίπτωση ήττας θα ήταν πολύ πιθανή και η δική του ανατροπή από την ηγεσία του Φιλελεύθερου κόμματος.

Στις εκλογές του Σαββάτου εξελέγησαν και δύο νέοι ομογενείς βουλευτές:

-Στην έδρα Miranda, στα νότια του Σϊδνεϊ, η 28χρονη Ελένη Πετεινού, που κατήλθε με το Φιλελεύθερο Κόμμα, κατήγαγε θρίαμβο αποσπώντας το 56% των ψήφων πρώτης προτίμησης. Η νέα ομογενής πολιτικός, αν και πολιτικά άπειρη, θεωρείται ανερχόμενο αστέρι για την Συντηρητική παράταξη, με την οποία αναμιγνύεται από τα γυμνασιακά της χρόνια. Περνάει δε στα χρονικά ως η πρώτη Ελληνίδα στη βουλή των αντιπροσώπων της Νέας Νότιας Ουαλίας.

-Στην έδρα Rockdale, όπως αναμενόταν, νικητής αναδείχθηκε ο Στηβ Κάμπερ (Σταύρος Καμπερογιάννης) με το Εργατικό Κόμμα. Με την εκλογή της κυρίας Πετεινού και του κ. Κάμπερ η ομογενειακή ομάδα στο νέο Κοινοβούλιο θα ανέλθει στους τρεις, αφού επανεκλέγεται η Εργατική γερουσιαστής και σκιώδης υπουργός Σοφία Κώτση, που κατείχε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Εργατικού Κόμματος για την ‘Ανω Βουλή (γερουσία).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση, οι Συντηρητικοί θα σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση έχοντας 53 έδρες στην Κάτω Βουλή, η οποία συνολικά αριθμεί 93 έδρες. Οι Εργατικοί, μετά το πιο χαμηλό ποσοστό που πέτυχαν στα χρονικά πριν τέσσερα χρόνια, ανεβαίνουν τώρα από τις 20 σε 34 έδρες, και επομένως δύνανται να ασκήσουν και πιο ισχυρή αντιπολίτευση αλλά και να είναι σε καλύτερη θέση για τη μάχη του 2019.
Ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή θα έχουν και οι Πράσινοι που από μία θα έχουν τώρα τέσσερις έδρες.