Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του 2015 στις επιθέσεις που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Εβδομάδα την εβδομάδα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο βάρβαρες ωμότητες από τη Μπόκο Χαράμ σε βάρος αμάχων», τόνισε αναλύτρια της ΜΚΟ για τη Νιγηρία σε μια ανακοίνωση της οργάνωσης που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κυβέρνηση της Νιγηρίας πρέπει να καταστήσει την προστασία των αμάχων προτεραιότητα, πάνω από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ το 2014 είναι τουλάχιστον 3.750. Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι ο αριθμός των θυμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014.

Όμως είναι αδύνατο να δοθεί αξιόπιστος απολογισμός των θυμάτων από τις ενέργειες της Μπόκο Χαράμ και από τις επιχειρήσεις για την καταστολή της δράσης της, λόγω των δυσκολιών στις επικοινωνίες με τις περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιθέσεις, καθώς και λόγω της επικινδυνότητας που έχει η αποστολή ανεξάρτητων ειδικών στην περιοχή αυτή.

Οι δυσκολίες αντανακλώνται στις τεράστιες αποκλίσεις που έχουν, ανάλογα με την πηγή, οι απολογισμοί που δίνονται για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις ενέργειες της Μπόκο Χαράμ μετά το 2009.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε κάνει λόγο το 2014 για πάνω από 13.000 νεκρούς. Άλλες πηγές δίνουν αριθμούς με τεράστια απόκλιση, από 9.000 ως 17.500.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει επικριθεί έντονα για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την εξέγερση των ισλαμιστών. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες ο στρατός της Νιγηρίας, με την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων γειτονικών χωρών, υπό την ηγεσία του στρατού του Τσαντ, διεξάγει εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ και κάνει λόγο για επιτυχίες επί του πεδίου.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνδέει την αύξηση του αριθμού των νεκρών μεταξύ των αμάχων από τις αρχές του 2015 με την επέκταση των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ στις γειτονικές χώρες -το Τσαντ, τον Νίγηρα, το Καμερούν- αλλά και τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων βομβιστών και ιδίως βομβιστριών-καμικάζι σε αγορές και σταθμούς λεωφορείων στο έδαφος της Νιγηρίας.

Η Μάουσι Σέγκουν, ερευνήτρια του HRW για τη Νιγηρία, τονίζει όμως εξίσου ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής «δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμάχων στις επιχειρήσεις τους εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Η αναλύτρια της ΜΚΟ σημείωσε πως σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, ο στρατός ήταν αυτός που επιτέθηκε στο χωριό Μούντου στην πολιτεία Μπάουτσι, και το έκαψε ολοσχερώς τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε κάτοικοί του, ανάμεσά τους και μια γυναίκα περίπου 80 ετών.

Ερωτηθείς σχετικά από το HRW, ο στρατός απάντησε ότι δεν έχει λάβει γνώση της επίθεσης αυτής, αλλά διέταξε να διεξαχθεί έρευνα, κάτι που η ΜΚΟ χαρακτήρισε «ένα πρώτο σημαντικό βήμα».