«Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ότι τα τηλεγραφήματα που θα διαρρεύσουν θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι, εκφράζοντας την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από το WikiLeaks, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνουν διπλωματικά τηλεγραφήματα.

«Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι το WikiLeaks έχει στην κατοχή του τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», πρόσθεσε.

Τα διπλωματικά εσωτερικά έγγραφα – επικοινωνίες από πρεσβείες, προξενεία και άλλες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο- περιλαμβάνουν συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με πολίτες και η «διάρρηξη της εμπιστοσύνης» θα έχει συνέπειες, τόνισε λέγοντας: «Οι αποκαλύψεις αυτές. . . θα δημιουργήσουν εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και στους φίλους μας σε όλον τον κόσμο».

Η δημοσιοποίηση της νέας παρτίδας εγγράφων είναι πιθανή στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λέιπαν, εκτιμώντας ότι μπορεί να αναφέρονται σε ζητήματα που άπτονται του υπουργείου Αμύνης.

Το WikiLeaks δεν διευκρίνισε τι θα συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη αποκάλυψή του, περιοριζόμενο να ανακοινώσει ότι θα έχει επταπλάσιο όγκο από εκείνη των εγγράφων για τον Πόλεμο στο Ιράκ που ήταν 400.000.

Η πρώτη μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων και εμπιστευτικών εγγράφων -συνολικά 77.000- αφορούσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και έγινε τον Ιούλιο. Η οργάνωση ανέφερε ότι προέβη στην κίνηση για να ρίξει φως στους συνεχιζόμενους πολέμους.