Το σκέφτηκε, το ξανασκέφτηκε και τελικά πήρε την μεγάλη απόφαση: ο Άλεξ Όρτσιν από το Ουίβελσφιλντ του Σάσεξ της Βρετανίας σκοπεύει να οδηγήσει 1.400 χλμ με το μικρότερο και πιο αργό αυτοκίνητο στον κόσμο.

Ο λάτρης της αυτοκίνησης που κατέχει αυτό το πανσπάνιο ΙΧ υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί δύο έως τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώσει το ταξίδι του με το συλλεκτικό Peel P50 που έχει τελική ταχύτητα 60 χλμ./ώρα.

Μιλάμε, άλλωστε για ένα αυτοκίνητο με μήκος μόλις 137 εκατοστά, πλάτος 104 εκατοστά και ύψος 120 εκατοστά: μια πραγματική αυτοκινητική μινιατούρα πάνω σε τρεις και όχι τέσσερις ρόδες.

Το όχημα με μήκος 137 εκατοστά

Ο Όρτσιν ξεκίνησε το ταξίδι του από το Κάιτνες το περασμένο Σάββατο και σκοπός του εγχειρήματός του είναι να συγκεντρώσει χρήματα για την εκστρατεία του BBC «Children in Need».

Το P50 παραμένει το μόνο αυτοκίνητο παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ στο βρετανικό νησί Αϊλ Οφ Μαν [Νήσο του Μαν, ένα ημι-αυτόνομο νησί που βρίσκεται στο κέντρο της Ιρλανδικής Θάλασσας] και είναι επίσης το μικρότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ στην υφήλιο.

Αρχικά δημιουργήθηκε ως έκθεμα για την λονδρέζικη έκθεση αυτοκινήτων Cycle and Motorcycle Show του 1962, αλλά αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο, ώστε στη συνέχεια μπήκε σε περιορισμένη παραγωγή και έτσι κατασκευάστηκαν μόνο 50 κομμάτια -σήμερα υπάρχουν μόλις 27, άλλα σε κυκλοφορία και άλλα όχι.

Το Peel 50 είναι τρίκυκλο, με δύο κατευθυντήριους τροχούς εμπρός και έναν κινητήριο, τον τρίτο, πίσω. Αυτός κινείται από ένα μοτέρ που είναι μόλις 49 κυβικά, αποδίδοντας γύρω στα 4 άλογα ιπποδύναμη –εξου και η μέγιστη ταχύτητα των 60 χλμ./ώρα.

Η μόνη είσοδος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι μία πόρτα στα αριστερά του, ενώ το ΙΧ διαθέτει μόλις τρεις ταχύτητες, όλες για κίνηση εμπρός, ενώ διαθέτει μια πραγματική καινοτομία στην περίπτωση της όπισθεν: ο οδηγός πρέπει να βγει από το όχημα και από μια ειδική λαβή-γρύλλο, είτε στο πίσω είτε στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, να το ανασηκώσει [είναι άλλωστε πανάλαφρο καθώς το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 58 κιλά] και να το γυρίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η δε κατανάλωση καυσίμων του δεν υπερέβαινε τα 2,8 λίτρα/100 χλμ., γι’ αυτό άλλωστε και το Peel διαφημιζόταν εν μέρει ως «σχεδόν φθηνότερο ακόμη και από το να περπατάς» και εν μέρει ως «το απόλυτο αμάξι πόλης που χώραγε έναν ενήλικο άνθρωπο και την τσάντα από τα ψώνια του».

Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται επίσης ότι η ανώτερη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι τα 68 χιλιόμετρα, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, δεν υπήρξε κανείς οδηγός του που να κατάφερε ποτέ του να υπερβεί τα 60 χιλιόμετρα ανά ώρα.