Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, μία ημέρα μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δύο ημέρες πριν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, όμως θα το κάνει «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.

Πάντως ο Έρνεστ διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομίλησε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ για να τον συγχαρεί.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει την προσέγγισή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Εξάλλου ο Έρνεστ σημείωσε ότι τη αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τη χρήση «διχαστικής ρητορικής» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ, η οποία είχε στόχο να υπονομεύσει τους Άραβες Ισραηλινούς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες, ημέρα των εκλογών, ότι οι αριστεροί στο Ισραήλ προσπαθούν να στείλουν τους Άραβες Ισραηλινούς ψηφοφόρους μαζικά στις κάλπες, ώστε το κόμμα του να χάσει τις εκλογές.

Ο Έρνεστ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα ενημερώσει για την ανησυχία της σχετικά με το ζήτημα αυτό απευθείας τους Ισραηλινούς.