Ένα δημοτικό σχολείο στην Σκωτία αποφάσισε, προκειμένου να καταρριφθούν τα στερεότυπα και να προαχθεί η ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, να παροτρύνει τους άνδρες δασκάλους, αλλά και τους άρρενες μαθητές, να παρουσιάζονται με φούστα στον χώρο του σχολείου και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη.

Κα φυσικά δεν αναφέρονται στο κιλτ, την παραδοσιακή φορεσιά της χώρας, αλλά για την κλασική, μαθητική φούστα.

Σε σχετικό email που εστάλη στους γονείς, το Δημοτικό Σχολείο Κάστλβιου, στο Εδιμβούργο, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία ήταν να διαδοθεί το μήνυμα ότι «τα ρούχα δεν έχουν φύλο». Αναφέρθηκε μάλιστα σε παρόμοια εκστρατεία στην Ισπανία, στην οποία δάσκαλοι και παιδιά φορούσαν φούστες για να δείξουν αλληλεγγύη σε έναν μαθητή που είχε αποβληθεί επειδή φορούσε φούστα.

Το σχολείο προσφέρθηκε να παρέχει φούστες σε όποιον δεν έχει

Το σχολείο προέτρεψε μαθητές καθηγητές να συμμετάσχουν και μάλιστα προσφέρθηκε να παρέχει φούστες εάν οι ίδιοι δεν είχαν στο σπίτι. Παράλληλα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, εξέφρασε το «πόσο περήφανοι είναι για τα παιδιά της έκτης τάξης, που σκέφτηκαν την ιδέα» όταν έμαθαν για το περιστατικό στην Ισπανία, ζητώντας μάλιστα να υποστηρίξουν το κίνημα #LaRopaNoTieneGenero [Τα ρούχα δεν έχουν φύλο].

«Προσπαθούμε να προάγουμε τον σεβασμό, την ανεκτικότητα και την κατανόηση, χωρίς αποκλεισμούς προωθώντας την ισότητα», επεσήμανε εμφατικά η διεύθυνση του σχολείου, ενώ μοιράστηκε με τους γονείς και ένα άρθρο που αναφέρεται στο κίνημα, το οποίο σημειώνει ότι καθιερώθηκε η 4η Νοεμβρίου ως «επίσημη μέρα φούστας στο σχολείο».

Οι αντιδράσεις από γονείς δεν έλειψαν, ασφαλώς, αλλά ήταν αρκετά μεμονωμένες.

Κάποιοι ζήτησαν από το σχολείο να δώσει περισσότερο προσοχή στην διδακτέα ύλη και όχι σε ανάλογες πρωτοβουλίες, ενώ άλλοι ζήτησαν να μάθουν γιατί υπάρχουν μόνο δύο επιλογές στην ενδυμασία των μαθητών.

Οι περισσότεροι πάντως στάθηκαν στην πρωτοβουλία των παιδιών να συμπαρασταθούν στο κίνημα των ισπανών συμμαθητών τους.

Θυμίζουμε ότι την σχολική χρονιά που μας πέρασε, κάποιοι δάσκαλοι στην Ισπανία φόρεσαν φούστες ενάντια στο ομοφοβικό bullying που δέχτηκαν μαθητές τους.

«Τα ρούχα δεν έχουν φύλο» ήταν το σύνθημα των δασκάλων, οι οποίοι φόρεσαν φούστες στο σχολείο και πόζαραν χαμογελαστοί, συμμετέχοντας σε καμπάνια ενάντια στην ομοφοβία και στο ρατσισμό, ειδικά σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ μαθητών.

Η καμπάνια ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο από τον καθηγητή μαθηματικών Χοσέ Πίνας, όταν ένας από τους μαθητές του αποβλήθηκε και αναγκάστηκε να δει ψυχολόγο, καθώς φόρεσε φούστα στο σχολείο.

Μετά από μήνες, η κίνηση του δασκάλου ήρθε ξανά στο προσκήνιο, καθώς οι Μανουέλ Ορτέγκα και Μπόρχα Βελάκεζ, επίσης εκπαιδευτικοί, πέταξαν τα παντελόνια τους και φόρεσαν φούστες.

Οι δύο δάσκαλοι προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια όταν είδαν μαθητή τους να δέχεται εκφοβισμό επειδή φορούσε ένα μπλουζάκι με χαρακτήρα anime, τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια.