Εκτελέστηκε σήμερα από τις αιγυπτιακές αρχές ένας ισλαμιστής, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία στη διάρκεια των συγκρούσεων στα μέσα του 2013. Πρόκειται για την πρώτη θανατική ποινή που εκτελείται εις βάρος ενός υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που τέθηκε εκτός νόμου από την κυβέρνηση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Μάχμουντ Χάσαν Ράμανταν, ένας ακραίος ισλαμιστής που δεν ανήκει επισήμως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς από τον στρατό πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, απαγχονίστηκε. Είχε καταδικαστεί σε σχέση με ένα συμβάν κατά το οποίο παιδιά ρίχτηκαν από ένα κτίριο στην Αλεξάνδρεια στη διάρκεια των ταραχών μετά την ανατροπή του Μόρσι, όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μια από τις πιο δραματικές σκηνές, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο, στη διάρκεια των ταραχών μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο Ράμανταν εμφανίζεται να ρίχνει κάποιον από τη στέγη ενός κτιρίου στη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοικία Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας. Στο βίντεο φαίνεται επίσης και μια σημαία της αλ Κάιντα την οποία ο Ράμανταν είχε βάλει στο παντελόνι του.

Η εκτέλεση του Ράμανταν έγινε ένα μήνα αφού το ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου επικύρωσε τη θανατική ποινή εναντίον του. Η πλειονότητα των άλλων θανατικών ποινών που έχουν επιβληθεί σε εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί.

Ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Έκτοτε αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν καταδικάσει εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο σε μαζικές δίκες, τις οποίες έχουν καταδικάσει διεθνείς κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.