Με την πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο να είναι πλέον δυνατή και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλάι της, η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ κατάφερε σήμερα, Τρίτη (2/11) με καθυστέρηση μίας ημέρας να εισέλθει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, την COP26, στη Γλασκώβη.

Η υπουργός Καρίν Ελχαράρ εξέφρασε χθες τη λύπη της που δεν μπόρεσε να φθάσει στους χώρους διεξαγωγής της διάσκεψης διότι οι μόνες επιλογές για να τους προσεγγίσει ήταν να περπατήσει ή να επιβιβαστεί σε λεωφορείο που δεν ήταν κατάλληλο για αναπηρικό αμαξίδιο.

Karine Elharrar - Καρίν Ελχαράρ

Η έλλειψη προσβασιμότητας είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσουν συγγνώμη ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ισραήλ και ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις, που σε συνέντευξη στο BBC άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ ίσως να μην είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τους διοργανωτές της διάσκεψης για τις συγκεκριμένες ανάγκες της Ελχαράρ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στη Βρετανία είπε ότι η αποστολή είχε «μεταφέρει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σε κάθε εμπλεκόμενο, όπως απαιτείτο, τις τελευταίες εβδομάδες».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δημοσιοποίησε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει την Ελχαράρ, που πάσχει από μυϊκή δυστροφία, να φθάνει σήμερα στον χώρο της διάσκεψης με ένα ταξί κατάλληλο για αναπηρικό αμαξίδιο.

Karine Elharrar - Καρίν Ελχαράρ

«Πώς είσαι;», τη ρώτησε ο Μπένετ αφού αποβιβάστηκε. Δείχνοντας προς το ταξί, της είπε: «Θα είναι ακριβώς το ίδιο αύριο… ας πάμε μέσα».

«Το μήνυμα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε ο Μπένετ, σε μια προφανή αναφορά στην ανάγκη να προωθηθεί το δικαίωμα προσβασιμότητας σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Karine Elharrar - Καρίν Ελχαράρ