Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι συνέλαβε σήμερα το βασικό ύποπτο για τη δολοφονία ενός αμερικανού μπλόγκερ Αβίτζιτ Ρόι, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ντάκα από δύο αγνώστους που του επιτέθηκαν με ματσέτες.

Το θύμα, ο άθεος Αβίτζιτ Ρόι, ήταν μηχανικός και δημιουργός του μπλογκ Mukto-Mona (ελεύθερη σκέψη). Επίσης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σεκιουλαρισμού στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Δολοφονήθηκε την Πέμπτη ενώ επέστρεφε από μία έκθεση βιβλίου μαζί με την σύζυγό του, επίσης μπλόγκερ Ραφίντα Άχμεντ, η οποία υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κι έχασε ένα δάκτυλο. Η γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Οι δυνάμεις του Τάγματος Ταχείας Δράσης (RAB) συνέλαβαν τον Φαράμπι Σαφιούρ Ραχμάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για τους δεσμούς του με την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χιζμπούτ Ταχρίρ σε μία στάση λεωφορείου στην Ντάκα, είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του RAB. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φαράμπι, ο οποίος εξακολουθεί να ανακρίνεται, έχει ομολογήσει ότι απειλούσε να σκοτώσει τον μπλόγκερ Αβίτζιτ Ρόι.

Η αστυνομία είπε ότι ο Φαράμπι είχε συλληφθεί το 2013 για σχόλιά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της δολοφονίας ενός άλλου μπλόγκερ, του Άχμεντ Ρατζίμπ Χαιντέρ, αλλά στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Ο άθεος μπλόγκερ Χαϊντέρ δολοφονήθηκε την χρονιά εκείνη, επίσης με ματσέτα, από άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια, ισλαμιστικές οργανώσεις άρχισαν να επιτίθενται κατά άλλων ακτιβιστών μπλόγκερ, κατηγορώντας τους για βλασφημία και ζητώντας την εκτέλεσή τους. Η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσει το Μπαγκλαντές στην 146η θέση της λίστας με 180 χώρες σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου για το 2014.