Ο απολογισμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις και τις χιονοστιβάδες στο βόρειο Αφγανιστάν αυξήθηκε σε περισσότερους από 200 σε πολλές επαρχίες που επλήγησαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Μόνο στην επαρχία Παντσίρ 168 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Άμπντουλ Ράχμαν Καμπίρι. Τον αριθμό επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος της Ερυθράς Ημισελήνου για το Αφγανιστάν Άμπντουλ Ράχμαν Καλαντάρι.

«Δεν είναι ο τελικός απολογισμός, είναι πιθανό να αλλάζει κάθε ώρα», προειδοποίησε ο Καμπίρι.

Επίσης 18 ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπανταχσάν, 12 στη Νουριστάν, ένας στη Νανγκαρχάρ, τέσσερις στη Λαγκμάν και έξι στη Μπαμιγιάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εξέλιξη που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 209.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο χιόνι στο Παντσίρ ή τόσες χιονοστιβάδες εδώ και δεκαετίες», σημείωσε ο Καμπίρι.

Οι χιονοστιβάδες προκλήθηκαν από τις ισχυρές χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας σε πολλές ορεινές περιοχές στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ μέχρι τώρα οι μετεωρολόγοι ανέμεναν έναν ήπιο και ξηρό χειμώνα.

Στην Καμπούλ, όπου έπεσε λίγο χιόνι την Τρίτη και την Τετάρτη, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης του δικτύου στην περιοχή της ορεινής διάβασης Σαλάνγκ που συνδέει τον βορρά της χώρας με την πρωτεύουσα.