Μία Νεοϋορκέζα καλλιτέχνης συγκέντρωσε περισσότερα από 350.000 ακρυλικά νύχια για να δημιουργήσει ένα – στα χρώματα του νέον και του απαλού ροζ – σπήλαιο, ως φόρο τιμής στην επιβίωση από την πανδημία του κορονοϊού. Το «A Fountain for Survivors» (ένα συντριβάνι για τους επιζήσαντες), που περικλείεται σε ένα σπήλαιο 5,5 μέτρων διάσπαρτο εξωτερικά από τεχνητά διαμάντια, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Times Square και θα προσφέρει «καταφύγιο» στους επισκέπτες μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

«Τα νύχια είναι αυτό το ελάχιστο, ιδιαίτερο πράγμα που κάνεις – κυρίως οι γυναίκες – για τον εαυτό σου. Για να αισθανθείς καλύτερα. Και νομίζω ότι οι επιζώντες το έχουν ανάγκη να νιώσουν όμορφα» δήλωσε η καλλιτέχνης Πάμελα Κάνσιλ, η οποία έχει χρησιμοποιήσει σιντριβάνια και στην άλλη δουλειά εξερευνώντας την εμπειρία των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φόρος τιμής στην επιβίωση από την πανδημία του κορονοϊού

Το γλυπτό είχε απήχηση σε πολλούς επισκέπτες που αντιμετωπίζουν τα νύχια ως τέχνη, συμπεριλαμβανομένης της Michelle Abrokwa, 29 ετών, η οποία είπε ότι το συγκεκριμένο έργο την έκανε να σκεφτεί τις αδερφές της και την αγάπη τους να φτιάχνουν τα νύχια τους.

«Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης έβαφαν τα νύχια τους σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα, ήταν κάτι σαν αίσθηση έκφρασης για αυτές» είπε η Abrokwa για να προσθέσει ότι τα νύχια λειτουργούν σαν ένα είδος… δαχτυλιδιού διάθεσης, καθώς το χρώμα που επιλέγει κανείς για τα βάψει είναι και το ίδιο που έχει εκείνη τη στιγμή στην ψυχή του, δείχνει δηλαδή το πώς στην πραγματικότητα νιώθει μέσα του. Από την άλλη – πρόσθεσε – σε καταστάσεις έκτακτες όπως αυτή της καραντίνας και του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, όλες είχαμε την ανάγκη να βάλουμε χρώμα και χαρά στη ζωή μας, ως μια νότα αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον, αυτό ακριβώς που εκφράζει και το «το συντριβάνι για τους επιζήσαντες».

Οι επισκέπτες μπορούν να ρίξουν στο σιντριβάνι ένα για την περίσταση διαμορφωμένο νόμισμα-ευχών – θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε, το οποίο με το που θα πέσει στο νερό θα λιώσει για να απελευθερώσει ένα θεραπευτικό άρωμα.

Με τη Νέα Υόρκη να βγαίνει από το lockdown, η Times Square Alliance είπε ότι εκτιμάται πως περίπου 10 εκατομμύρια πεζοί θα θαυμάσουν το έκθεμα. Η πόλη ήταν ένα πρώιμο επίκεντρο της πανδημίας.

Η επιβίωση από την απώλεια και την καραντίνα ήταν στο μυαλό του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αυτού του έργου.

«Όλοι τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα», δήλωσαν εκπρόσωποί του. «Και όλοι χρειαζόμαστε μια σπίθα χαράς αυτή τη στιγμή».