Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων άνδρα οπλισμένου με τόξο και βέλη χθες Τετάρτη στην πόλη Κονγκσμπέργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία.

Ο Έιβιν Ος, ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Όσλο, δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (23:00 μ.μ ώρα Ελλάδος) ότι ο δράστης συνελήφθη και «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι το μόνο άτομο που εμπλέκεται». Την ώρα εκείνη δεν είχε προβεί σε αριθμό νεκρών, αλλά και στην κατάσταση των τραυματιών.

Τα μέσα ενημέρωσης και πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν, ωστόσο, την ίδια στιγμή λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, χωρίς ασφαλώς την επίσημη επιβεβαίωση που ήρθε μετά από την ίδια την αστυνομία.

Ο Ος δήλωσε επίσης ότι υπήρξε «σύγκρουση» μεταξύ αξιωματικών και του επιτιθέμενου, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ο Ος αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Τύπου ότι ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε στην πλάτη. Είπε ότι οι επιθέσεις συνέβησαν σε «μεγάλη περιοχή» της πόλης και συμμετείχαν πολλές σκηνές εγκλήματος.

Η εν ενεργεία πρωθυπουργός, Έρνα Σόλμπεργκ, περιέγραψε τις αναφορές για την επίθεση ως «τρομακτικές» και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε το κίνητρο του άνδρα.

«Κατανοώ ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται, αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αστυνομία έχει πλέον τον έλεγχο», δήλωσε.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός, Jonas Gahr Støre, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα, χαρακτήρισε την επίθεση «μια σκληρή και βάναυση πράξη» σε σχόλια στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος τόνισε επίσης πως «από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αυτό το άτομο έδρασε μόνο του. Ο άνδρας χρησιμοποίησε τόξο και βέλη, σε κάποιες από τις επιθέσεις». Η αστυνομία διενεργεί έρευνα, μεταξύ άλλων για να εξακριβώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν κι άλλα όπλα, πρόσθεσε.

Μένει επίσης να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε σε πολλές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης που αριθμεί 28.000 κατοίκους, με την αστυνομία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού TV2 ο άνδρας που συνελήφθη είναι Νορβηγικής καταγωγής ισλαμιστής.

Να σημειωθεί ότι ο ύποπτος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ντράμεν και όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ο Ος δεν έχει ανακριθεί ακόμη.