Τον φιλοευρωπαϊκό του προσανατολισμό τόνισε στις σημερινές του δηλώσεις ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες διαφθοράς κατά του Κουρτς, με τον οποίο θα συνεργάζεται στενά, όπως επεσήμανε ο ίδιος χθες και όπως επανέλαβε σήμερα. Επιπλέον, δεν εξήγγειλε μέτρα για την καταπολέμησή της διαφθοράς, ενώ έτεινε χείρα συνεργασίας στα άλλα κόμματα, όπως γράφει το dpa.

«Σε όλα τα επείγοντα ζητήματα όπως η πανδημία, ο διεθνής οικονομικός ανταγωνισμός, το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η προστασία του κλίματος, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το κεντρικό μας πλαίσιο αναφοράς και ο καθοριστικός πολιτικός μοχλός για εμάς», είπε o κ. Σάλενμπεργκ στο αυστριακό κοινοβούλιο.

Ο προκάτοχός του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προσελκύσει επανειλημμένα την προσοχή με τους επικριτικούς τόνους του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλ. Σάλενμπεργκ, ο οποίος ανήκει -όπως και ο Κουρτς- στο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), μεταπήδησε από το υπουργείο Εξωτερικών στην καγκελαρία τη Δευτέρα αφού ο προκάτοχός του παραιτήθηκε έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά και απιστία.

Οι εισαγγελείς ερευνούν εάν ο Κουρτς και οι στενοί του συνεργάτες εξαγόραζαν με χρήματα των φορολογουμένων την δημοσίευση θετικών για την κυβέρνηση δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και την ωραιοποίηση δημοσκοπήσεων.

Ο Κουρτς αρνείται τις κατηγορίες, αλλά λόγω των κατηγοριών, ο συνασπισμός του ÖVP με τους Πράσινους σχεδόν κινδύνευσε να διαλυθεί.

«Φυσικά και θα συνεργαστώ στενά με τον πρώην καγκελάριο Κουρτς όπως και με τον κυβερνητικό μας εταίρο. Θα παραμείνουμε πιστοί στις δημοκρατικές αρχές. Αν έχω ένα μήνυμα προς όλους εσάς σήμερα, είναι ότι τείνουμε το χέρι μας», είπε ο Σάλενμπεργκ απευθυνόμενος στους Πράσινους και την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, το δεξιό κόμμα FPÖ και το Σοσιαλδημοκρατικό SPÖ ανακοίνωσαν ήδη πριν από την συνεδρίαση του κοινοβουλίου ότι θα καταθέσουν προτάσεις δυσπιστίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνεται, πως ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα. Προγραμματίζονται συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.