Μια υπάλληλος ινστιτούτου δημοσκοπήσεων συνελήφθη από τις αυστριακές αρχές. Η γυναίκα θεωρείται ύποπτη για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων στην πρώτη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που οδήγησε στην παραίτηση τον Σεμπάστιαν Κουρτς από την καγκελαρία.

Η εφημερίδα Der Standard σημειώνει πως «κρατείται από τις εισαγγελικές αρχές κατηγορούμενη στην υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς».

Η υπάλληλος κατηγορείται ότι «έσβησε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της» πριν από τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ο λόγος της σύλληψης είναι ο κίνδυνος συνωμοσίας» με τους άλλους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επιβεβαίωσε τη σύλληψη επικαλούμενο πληροφορίες «δικηγόρων και κυβερνητικών κύκλων», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον Σεμπάστιαν Κουρτς

Σεμπάστιαν Κουρτς

Την περασμένη Τετάρτη, η εισαγγελία πραγματοποίησε εφόδους στο πλαίσιο έρευνας βάσει υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων κατά την περίοδο 2016-2018 από πρόσωπα του περιβάλλοντος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς. Σκοπός, η χρηματοδότηση δημοσίευσης παραποιημένων δημοσκοπήσεων και θετικής προς το πρόσωπο του Σεμπάστιαν Κουρτς κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης μεγάλου ομίλου Τύπου.

Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση τον Κουρτς το Σάββατο. Κατηγορείται για διαφθορά.

Αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που θεωρείται πρόσωπο πιστό στον πρώην καγκελάριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν δέκα άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες που εργάζονται για το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων που ερευνάται.