Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 29.409 νέα κρούσματα κορονοϊού, καθώς και 957 θάνατοι λόγω της νόσου που προκαλεί ο ιός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρακτορείων TASS και Interfax, ο παραπάνω αριθμός μολύνσεων αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Χθες είχαν ανακοινωθεί 28.647 κρούσματα και 968 θάνατοι, με τον αριθμό αυτόν να αποτελεί, επίσης, «μαύρο» ρεκόρ.

Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, οι θάνατοι υπερβαίνουν για έκτη ημέρα τους 900, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 217.372 θύματα της Covid-19.

Στην Μόσχα, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.002 κρούσματα, εν σχέσει με τα 4.610 την προηγουμένη, οι αρχές δημιούργησαν για τους πολίτες σε διάφορα σημεία της πόλης συμπεριλαμβανομένων και των πολυκαταστημάτων, κέντρα όπου γίνονται μαζικά express τεστ αντισωμάτων (rapid tests), σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί το νέο κύμα μολύνσεων. Στην ρωσική πρωτεύουσα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 71 θάνατοι έναντι 72 την προηγούμενη ημέρα.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας τις δυο τελευταίες εβδομάδες έχει διπλασιασθεί σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον αρμόδιο κρατικό φορέα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το Κρεμλίνο απευθύνει έκκληση προς τους Ρώσους να εμβολιασθούν

Το Κρεμλίνο, με αφορμή την συνεχόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αλλά και την υψηλή θνητότητα την οποία εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους πολίτες να εμβολιασθούν.

«Κάθε φορά χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητα για να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες, κάνοντας την απλή έκκληση που λέει ‘πηγαίνετε να εμβολιασθείτε’», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «ο μόνος τρόπος που προστατεύει την ζωή είναι το εμβόλιο». Κάλεσε μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης να επαναλαμβάνουν κάθε μέρα την έκκληση αυτή «εκατό φορές».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ρωσία, που μαζί με τα νέα πιο επιθετικά στελέχη του κορονοϊού, συντηρούν την πανδημία και αυξάνουν το ποσοστό θνητότητας. «Πράγματι, το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα μας παραμένει χαμηλό, ανεπίτρεπτα χαμηλό, από αυτό απορρέει το μεγάλο ποσοστό θνητότητας, η πανδημία δεν περνάει, επιστρέφει με νέα κύματα, με νέα πιο επιθετικά στελέχη, τα οποία είναι πιο μολυσματικά και αυτό συνιστά μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό βρίσκεται υπό τον έλεγχο προσωπικά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τις συνθήκες για να εξακολουθήσει να λειτουργεί η οικονομία και οι άνθρωποι να μπορούν να εργάζονται.