Ο 52χρονος, υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αναμένεται να εκλεγεί νέος καγκελάριος της Αυστρίας, διαδεχόμενος τον Σεμπάστιαν Κουρτς, που παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Σάλενμπεργκ προέρχεται από παλιά οικογένεια ευγενών και γεννήθηκε στη Βέρνη της Ελβετίας. Γιός του διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Σάλενμπεργκ, ο Αλεξάντερ μεγάλωσε στην Ινδία, την Ισπανία και το Παρίσι, όπου θήτευσε ως πρέσβης ο πατέρας του.

Ο Σάλενμπεργκ σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1997 στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Βιέννη. Από το 2000 έως το 2005 ήταν επικεφαλής του νομικού τμήματος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις Βρυξέλλες.

Το 2006,επέστρεψε στη Βιέννη και υπηρέτησε ως εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών για πολλά χρόνια.

Το 2013, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ως υπουργός Εξωτερικών, διόρισε τον Σάλενμπεργκ επικεφαλής της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής. Απόλυτα έμπιστος στον Κουρτς , ο Σάλενμπεργκ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς ,το φθινόπωρο του 2019.

Ο νέος καγκελάριος ,ως υπουργός Εξωτερικών κράτησε σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό. Όταν μάλιστα καταστράφηκε από πυρκαγιά ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας στη Λέσβο, ο Σάλενμπεργκ απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ. «Το αίτημα για κατανομή των προσφύγων δεν μπορεί να είναι λύση», είχε πει τότε ο Σάλενμπεργκ.

Η εκλογή του Σάλενμπεργκ στην καγκελαρία αναμένεται να επικυρωθεί και με τις ψήφους των Πρασίνων ,που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Πράσινος αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Σάλενμπεργκ ,τονίζοντας ότι είχε πολύ εποικοδομητική συνεργασία μαζί του.

Ο επίσημος διορισμός του Σάλενμπεργκ στην καγκελαρία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας, Φαν ντερ Μπέλεν στα μέσα της εβδομάδας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.