Την παραίτησή του ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς επικαλούμενος πιέσεις που του ασκήθηκαν λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες σε βάρος του Κουρτς είναι για την περίοδο μεταξύ του 2016 και του 2018, και αφορούν «πόρους του υπουργείου Εξωτερικών  που χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο 35χρονος καγκελάριος, ως τώρα χαρακτήριζε τις κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς χωρίς όμως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.