Συγκρούσεις και επεισόδια με την αστυνομία ξέσπασαν στη Ρώμη αλλά και στο Μιλάνο, καθώς 10.000 άτομα διαδήλωναν κατά των εμβολίων αλλά κυρίως κατά του Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, το οποίο από τις 15 Οκτωβρίου είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου στους χώρους εργασίας. Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί ακόμη και η Via Veneto. Με σύνθημα «απόψε θα κατακτήσουμε τη Ρώμη» πήραν μέρος και μέλη του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova.

Με τύμπανα, καπνογόνα και συνθήματα μέρος των διαδηλωτών στη Ρώμη κατευθύνθηκε και στα κεντρικά γραφεία της ιταλικής τηλεόρασης Rai. Αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη τους για να εκτονώσουν την ένταση αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Συγκέντρωση διοργανώθηκε και στο Μιλάνο, χωρίς προς το παρόν να έχουν ξεσπάσει επεισόδια. Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στην Τεργέστη.

Αυτή είναι η δωδέκατη διαδήλωση κατά του Πράσινου Πιστοποιητικού, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που εφαρμόζει το μέτρο ως υποχρεωτικό.

Από τις 15 Οκτωβρίου που καθίσταται υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ για μη συμμόρφωση, ενώ οι εργοδότες που δεν ελέγχουν τους εργαζόμενούς τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.

Η ευρύτερη χρήση του Green Pass προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την αντίθεση των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκας του Ματέο Σαλβίνι, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντράγκι.

Η έγκριση του μέτρου για την απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, προηγούμενης λοίμωξης από Covid ή πρόσφατου αρνητικού τεστ πριν από την είσοδο στους χώρους εργασίας σηματοδοτεί νίκη για τον Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εάν «βαλτώσει» η εμβολιαστική κίνηση.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, στην Ιταλία θα μπει σε ισχύ το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου», το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, αλλά και σε όλους τους χώρους εργασίας.

Στο μεταξύ, το 80% των Ιταλών άνω των 12 ετών, έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο κατά του κορονοϊού.

Τρίτη δόση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες και σε όλους τους Ιταλούς πολίτες άνω των 60 ετών

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα χορηγηθεί σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, όπως και στο σύνολο των κατοίκων της χώρας, άνω των 60 ετών, όπως ορίζει απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

Για να χορηγηθεί η νέα δόση θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την δεύτερη. Τα ιταλικά εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά καθ όλη την περίοδο χορήγησης της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης. Στο μεταξύ, το 79,9% του πληθυσμού της χώρας άνω των 12 ετών, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού του.

Τα νέα στοιχεία, δε, του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, δείχνουν ότι κατά τον τελευταίο μήνα το ποσοστό νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό άνω των 80 ετών – οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί- είναι οκταπλάσιο από εκείνο των ατόμων ίδιας ηλικίας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο τους.

Παράλληλα, οι θάνατοι των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, ήταν δεκατρείς φορές περισσότεροι.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο του πληθυσμού, οι πλήρως εμβολιασμένοι κινδύνευσαν κατά ποσοστό 78% λιγότερο να μολυνθούν από covid 19, κατά 93% λιγότερο να εισαχθούν στο νοσοκομείο και κατά 95% λιγότερο να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και να χάσουν την ζωή τους.