Η Κοπεγχάγη επιβεβαίωσε τη φήμη της ως παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός, αφού δύο εστιατόριά της τερμάτισαν στην πρώτη και δεύτερη θέση στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων του 2021, που θεωρούνται ευρέως ως τα Όσκαρ γαστρονομίας.

Το Noma από τον σεφ René Redzepi, φημισμένο για τις τεχνικές τροφής και ζύμωσης, αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο. Σε μια τελετή στην Αμβέρσα του Βελγίου, το βράδυ της Τρίτης (05/10) το Noma αναδείχτηκε καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2021 (έχει κερδίσει τον τίτλο άλλες τέσσερις φορές, το 2010, το 2011, το 2012 και το 2014, ενώ βγήκε δεύτερο το 2019). Μια εβδομάδα νωρίτερα ένα ακόμη εστιατόριο από τη Δανία, το Geranium έλαβε τη δεύτερη θέση.

«Κανένα ταξίδι στο Noma δεν είναι ποτέ το ίδιο, με τον σεφ René Redzepi και την ομάδα του, ν’ αναζητούν συνεχώς αναπάντεχα υλικά και να τα μετατρέπουν σε όμορφα πιάτα» ανέφερε η επιτροπή για τον νικητή και επίσης: «καλύτερες στιγμές από προηγούμενες σεζόν περιλαμβάνουν ένα χορτοφαγικό σαουάρμα από σέλινο και ένα πιάτο πάπιας από το πόδι, τον εγκέφαλο και την καρδιά που σερβίρονται με «νύχι, φτερό και ράμφος» και γλυκό κρέας καβουριών που σερβίρεται σε ένα ψωμί κομμένο σε σχήμα καβουριού».

Ο Γουίλιαμ Ντρου, ο διευθυντής περιεχομένου για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, δήλωσε ότι το Noma «ήταν αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εστιατόριο της γενιάς του, θέτοντας νέα πρότυπα όσον αφορά την έρευνα και την προμήθεια συστατικών, την ανάπτυξη πιάτων και την παρουσίαση».

Το προσωπικό στο Noma – του οποίου το τρέχον μενού «παιχνίδι & δασική σεζόν» κοστίζει 2.800 κορόνες Δανίας (376 Ευρώ), συν 1.800 κορώνες (242 Ευρώ) για τα συνοδευτικά κρασιά, και σύμφωνα με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει ωμό σουμάκ, αρκούδα και εγκέφαλο ταράνδων – εξερράγη από χαρά στα νέα.

Νωρίτερα φέτος, το Noma βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin, με την βράβευσή του να εξηγείται λόγω «της ισχυρής σύνδεσης του εστιατορίου με τη φύση και την ολιστική προσέγγισή του, τα ασυνήθιστα εποχικά συστατικά που εμφανίζονται σε δημιουργικά και περίπλοκα πιάτα».