Τα πτώματα 17 μεταναστών έχουν ανασυρθεί από χθες στις δυτικές ακτές της Λιβύης μετά το ναυάγιο ενός σκάφους, έγινε γνωστό την Τετάρτη από την λιβυκή ακτοφυλακή.

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, τα πτώματα 17 μεταναστών ανασύρθηκαν στις ακτές μεταξύ των πόλεων Ζαουίγια και Σορμάν από ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ακτοφυλακής στο AFP.

Οι άνθρωποι πνίγηκαν μετά την ανατροπή του σκάφους όπου επέβαιναν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου στην Ζαουίγια, μια πόλη 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, δημοσίευσε εικόνες από τη διαδικασία περισυλλογής των άψυχων σωμάτων:

Ανθρωπιστική κρίση

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν πεθάνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Τον Σεπτέμβριο, ο ΔΟΜ εκτίμησε πως 1.369 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

Η τελευταία τραγωδία έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από μια τεράστια «εκστρατεία ασφάλειας» από τις λιβυκές αρχές στα προάστια της Τρίπολης, η οποία στόχευε κυρίως παράτυπους μετανάστες.

«Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη αυξήθηκε σημαντικά – υπερτριπλασιάστηκε τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφεραν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Αυτή η αύξηση είναι «το άμεσο αποτέλεσμα πέντε ημερών μαζικών και τυχαίων συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», σύμφωνα με τους ΓΧΣ, που αριθμούν «τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται» στην Τρίπολη.

Η επιδρομή είχε αποτέλεσμα επίσης έναν νεκρό και τουλάχιστον 15 τραυματίες, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul), μεταδίδει το AFP.

Αρκετές ΜΚΟ και οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλουν συχνά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου παράνομοι διακινητές έχουν επωφεληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011, καθιστώντας τη Λιβύη κόμβο εμπορίας ανθρώπων στην ήπειρο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.