Δυσαρεστημένη δήλωσε η εκλεγμένη πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Κροατίας εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία. Διευκρίνισε, πάντως, ότι τη σέβεται.

Από το αιτιολογικό της απόφασης είναι σαφές ποιος ήταν ο επιτιθέμενος και ποιος ήταν το θύμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι στο έδαφος της Κροατίας διαπράχθηκαν σοβαρά εγκλήματα, σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τα οποία διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις και ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός, αλλά η έκταση των εγκλημάτων δεν είναι αρκετή, ώστε το έγκλημα να χαρακτηριστεί γενοκτονία.

Η απόφαση επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες και εκείνοι που έδωσαν εντολή για τη διάπραξη των εγκλημάτων ή δεν τα απέτρεψαν.

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Κροατίας υπογραμμίζει ότι θα επιμείνει ιδιαίτερα στον εντοπισμό των αγνοούμενων και στην επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που αφαιρέθηκαν από την Κροατία στη διάρκεια του πολέμου το 1991-1995.

Η Κροατία είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και είναι στραμμένη στο μέλλον. Θα ήθελα όλες οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης να στραφούν προς τις ευρωπαϊκές αξίες και στο μέλλον. Και εγώ η ίδια, ως πρόεδρος της Κροατίας, θα υπερασπίζομαι τέτοιες αξίες, σημειώνει η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.