Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την οριστική ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο απέρριψε και την κροατική και τη σερβική προσφυγή για γενοκτονία, τονίζοντας ότι με την προετοιμασία της προσφυγής, στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε, επιτελέσθηκε το χρέος προς τα θύματα.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος συμμετείχε στην προετοιμασία της προσφυγής προτού γίνει πρόεδρος της Κροατίας, δήλωσε ότι «επισημάνθηκαν τα φοβερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε αυτούς τους χώρους».

«Το ζήτημα είναι αν τα φοβερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν αποτελούν γενοκτονία και το Δικαστήριο τήρησε την πιο συντηρητική στάση και ανέβασε τον πήχη για τη γενοκτονία πολύ ψηλά», τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

«Ορισμένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα δεν συνυπολογίστηκαν, επειδή το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Σερβία από το 1992 συνδέεται με τη Σύμβαση για τη γενοκτονία», σημείωσε και πρόσθεσε πως το Δικαστήριο, με σαφήνεια, όσον αφορά αντιπροσφυγή της Σερβίας αποφάνθηκε ότι η Κροατία δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρα που διέπραξε γενοκτονία, και ότι διαγράφονται οι ισχυρισμοί ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα» ήταν γενοκτονία.

«Το κόστος του πολέμου ήταν πολύ ακριβό. Η Κροατία ήταν θύμα επίθεσης. Δυστυχώς το Δικαστήριο δεν αποφασίζει για τα θέματα αυτά», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας.

Κατά την άποψή του, το βασικό πρόβλημα ήταν η απόδειξη της πρόθεσης διάπραξης γενοκτονίας και η τοποθέτηση διάφορων περιπτώσεων σε ένα κοινό πλαίσιο.

«Εμείς αναπτύξαμε τη θεωρία του μωσαϊκού, προσπαθήσαμε να αποδείξουμε ότι όλα τα γεγονότα ήταν μέρος της πρόθεσης να διαπραχθεί γενοκτονία. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να λάβει μία τέτοια απόφαση το δικαστήριο», σημείωσε, τονίζοντας ότι η νομική ομάδα της Κροατίας δεν έκανε κανένα σφάλμα.

Ο κ. Γιοσίποβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον της Κροατίας και ότι δεν αλλάζει η επιβεβαίωση της κροατικής θέσης ότι η ελευθερία αποκτήθηκε με δίκαιο πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις με τη Σερβία από εδώ και στο εξής, ο κ. Γιοσίποβιτς εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν εντάσεις στα ΜΜΕ, σχόλια δυσαρέσκειας και σχόλια ικανοποίησης.

«Η κροατική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση»

Και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε δυσαρεστημένος από την απόφαση, εκφράζοντας, ωστόσο, παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι απερρίφθη και η αντιπροσφυγή της Σερβίας κατά της Κροατίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κροατική κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Κάναμε σχεδόν ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια, δεν είμαστε ευτυχείς με την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά την αποδεχόμαστε με πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ICJ.

Ο κ. Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη ότι διαπράχθηκε γενοκτονία κατά του κροατικού πληθυσμού την περίοδο από το 1991 ως το 1995, αλλά «επαναβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι έγινε- πολύ σοβαρά εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση».

Σημείωσε δε πως «είναι προφανές ότι η σερβική αντιπροσφυγή είχε ισχνότερα επιχειρήματα, γι’ αυτό είχε αυτή την κατάληξη» και πρόσθεσε: «Περισσότερα από 20 χρόνια έχουν περάσει και η Κροατία, σήμερα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κερδίσει έναν πόλεμο κι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά και να οικοδομήσει το παρόν και το μέλλον της από κοινού με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου».

«Ευχόμαστε το καλύτερο στη Σερβία, στο ίδιο πλαίσιο, αλλά η Κροατία δεν μπορεί να παραιτηθεί του αιτήματός της για την εξακρίβωση της αλήθειας σχετικά με τους αγνοούμενους ή την αποκατάσταση της πολιτιστικής της κληρονομιάς», υπογράμμισε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

«Αυτό», συνέχισε, «είναι το χρέος μας στον κροατικό λαό και το κράτος και η ηθική υποχρέωση κάθε κροατικής κυβέρνησης».