Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης (ICJ) θα ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία του για τις αμοιβαίες προσφυγές της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, από το 1991 έως το 1995.

Θα είναι το τέλος μιας διαδικασίας που κίνησε ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ, το 1999, η Κροατία, υποστηρίζοντας ότι η Σερβία διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των Κροατών στην ένοπλη επίθεση το 1991 – 1995.

Η Σερβία, στην αντιπροσφυγή, το 2010 κατηγορεί την Κροατία για εκστρατεία γενοκτονίας στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης “Καταιγίδα” το καλοκαίρι το 1995, όταν εκδιώχθηκαν 250.000 Κροάτες υπήκοοι σερβικής εθνικότητας.

Ο πρόεδρος του ICJ, Πέτερ Τόμκα θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα στο Παλάτι Ειρήνης, όπου στεγάζεται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν οι δύο χώρες παραβίασαν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος της γενοκτονίας του 1948.

Πρόκειται για τη δεύτερη ετυμηγορία τέτοιου είδους στην ιστορία του ICJ, το οποίο στην υπόθεση της προσφυγής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης σε βάρος της Σερβίας, το 2007, υποστήριξε ότι η Σερβία δεν είναι ένοχη, αν και διαπράχθηκε γενοκτονία στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα και ότι η Σερβία δεν έκανε αρκετά για την αποτρέψει.

Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας, από τη σερβική πλευρά θα είναι παρών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ο επικεφαλής της νομικής ομάδας της Σερβίας, Σάσα Ομπράντοβιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σήμερα, θα απορρίψει την προσφυγή εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία ή τουλάχιστον θα την απορρίψει στο μέρος που αφορά το έτος 1991.

«Εμείς δώσαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Τώρα, το δικαστήριο θα λάβει απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρήματα και τις θέσεις που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη απόφαση στην υπόθεση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης», υπογράμμισε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina η επικεφαλής της νομικής ομάδας της Κροατίας, Βέσαν Τσρνιτς- Γκρότιτς.

«Θα δούμε πόσο το δικαστήριο θα αποκλίνει από τα δικά του συμπεράσματα», τόνισε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Ριέκα.

Η απόφαση θα είναι οριστική, επειδή δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση και τα κράτη είναι υποχρεωμένα να ενεργούν βάσει της απόφασης.