Κατά την άποψη του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, οι εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής στη Γερμανία θα είναι καθοριστικές για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές από το 1990, υποστηρίζει.

«Έχουμε μια τεράστια καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων. Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική καμπή για τέσσερα βασικά ζητήματα του μέλλοντος: την προστασία του κλίματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον οικονομικό μετασχηματισμό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Επίσης και στο θέμα της κοινωνικής πόλωσης, η οποία έχει ενταθεί πάρα πολύ εξ αιτίας της πανδημίας. Αυτές είναι γιγαντιαίες προκλήσεις για όλες τις γενιές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους υπερθετικούς βαθμούς, αλλά σε αυτές τις εκλογές θα αποφασιστεί προς τα πού θα κατευθυνθεί η Γερμανία τα επόμενα 50 χρόνια. Πρόκειται για τις πιο σημαντικές ομοσπονδιακές εκλογές από το 1990», είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Εν τω μεταξύ το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) διευρύνει το προβάδισμά του έναντι Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kantar, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus. Το SPD προηγείται πλέον κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU).

  • Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ανάλογη της προηγούμενης εβδομάδας και φτάνουν τώρα το 26% (+1). Ακολουθούν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) με 20% (-1%).
  • Έπονται οι Πράσινοι με 17%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 12% (το ποσοστό τους παραμένει αμετάβλητο), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) με 11% (-1%) και η Αριστερά (die Linke) με 6%, της οποίας το ποσοστό παραμένει επίσης αμετάβλητο.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Infratest για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD), εάν οι ομοσπονδιακές εκλογές διεξήγοντο την ερχόμενη Κυριακή, Χριστιανοδημοκράτες και Χρισταινοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα ελάμβαναν το 22% (δηλαδή +2 μονάδες σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Σεπτεμβρίου) και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) 26 % (+1).

  • Οι Πράσινοι (Die Gruenen) 15% (-1%), η Eναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 11% (-1%), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) επίσης 11% (-2). Το ποσοστό της Αριστεράς παραμένει 6%. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 9%.

Στην περίπτωση αυτών των αποτελεσμάτων, θα ήταν δυνατός θεωρητικά ένας συνασπισμός SPD και CDU / CSU, καθώς και τριμερείς συμμαχίες υπό την ηγεσία του SPD με τους Πράσινους και το FDP, αλλά και με τους Πράσινους και την Αριστερά. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους και το FDP θα ήταν επίσης μαθηματικά δυνατός, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ.

Εξάλλου, το 40% (-3% σε σύγκριση με τις αρχές Σεπτεμβρίου) θα ψήφιζε, σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς αν μπορούσε να επιλέξει απευθείας τον καγκελάριο. Το 19% (+3%) θα προτιμούσε τον υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ και το 13% (+1%) την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Τρεις στους δέκα Γερμανούς, δηλαδή το 28% (-1%) εξακολουθούν να μην προτιμούν κανένα από τους τρεις για καγκελάριο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.