Ελεύθερος αφέθηκε, σήμερα το μεσημέρι, από τη φυλακή του Μόσταρ, ο Κροάτης πολιτικός και στρατηγός την περίοδο του πολέμου Μπράνιμιρ Γκλάβας, αφού προηγουμένως το Δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εξέτασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κροατίας, το οποίο ακύρωσε την καταδίκη του σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας, στις 12 Ιανουαρίου, ακύρωσε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Γκλάβας για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων αμάχων στην πόλη Όσιεκ, στην ανατολική Κροατία και έδωσε εντολή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επαναλάβει τη δίκη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας έκρινε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και τα περιφερειακά δικαστήρια χρησιμοποίησαν λάθος νομικές συμβάσεις στις υποθέσεις εναντίον του και επιπλέον έδωσε εντολή στο Ανώτατο Δικαστήριο να ελέγξει, αν έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματά του.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αποφυλάκισή του, ο Μπράνιμιρ Γκλάβας είπε ότι με τους συνηγόρους του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κροατία ή να συμμετάσχει στη νέα δίκη. Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένει να αθωωθεί στη νέα δίκη.

Έξω από τη φυλακή τον περίμεναν δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφοι από τη Βοσνία και από την Κροατία.

Μετά τις δηλώσεις του αναχώρησε για την κωμόπολη Ντρίνοβτσι όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι.

Ο Μπράνιμιρ Γκλάβας εξέτιε ποινή κάθειρξης από το 2011 στη φυλακή του Μόσταρ, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου διέφυγε, επειδή έχει διπλή υπηκοότητα, Βοσνίας και Κροατίας.

Το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ αμέσως μετά την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Θεωρητικά μπορεί να συλληφθεί και στη Βοσνία, αλλά η διπλή υπηκοότητα τον προστατεύει από έκδοση στην Κροατία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, Κρέσιμιρ Ντέβτσιτς.

Ο Μπράνιμιρ Γκλάβας ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Κροατία, Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και στενός συνεργάτης του πρώτου προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούντζμαν. Λόγω διαφωνιών με τον πρώην αρχηγό του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ διαγράφηκε από την HDZ και ίδρυσε το κόμμα Κροατική Δημοκρατική Συνέλευση Σλαβονίας και Μπαράνια (HDSSB) το 2005.

Ήταν διοικητής της δύναμης άμυνας του Όσιεκ κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1991-1995 και δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων αμάχων. Καταδικάστηκε για την υπόθεση “Γκαράζ”, καθώς κρίθηκε ένοχος για διοικητική ευθύνη στο βασανισμό και τη δολοφονία ενός πολιτικού μπροστά από ένα γκαράζ, το 1991. Επιπλέον καταδικάστηκε για την υπόθεση που ονομάστηκε “Κολλητική Ταινία”, επειδή τα θύματα, τα οποία ήταν δεμένα με κολλητική ταινία εκτελέστηκαν στις όχθες του ποταμού Ντράβα σε Όσιγιεκ το 1991-92.