Τα σχέδια της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να ανεγερθεί κοιμητήριο για τους Γερμανούς στρατιώτες του σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα αποτελεί προσβολή για την ιστορία της χώρας και τις αντιφασιστικές παραδόσεις, υποστηρίζει οργάνωση που αποκαλείται «Προξενείο της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας».

Μέλη της οργάνωσης ζήτησαν χθες από τη Βουλή του Μαυροβουνίου και τον γενικό εισαγγελέα να σταματήσουν την ταφή κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα των λειψάνων Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν Γερμανικό κοιμητήριο εκεί, αλλά η μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό υποτιμά τις αντιφασιστικές παραδόσεις της χώρας, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις κατέλαβαν την Γιουγκοσλαβία το 1941.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μάρκο Πέρκοβιτς, δήλωσε ότι δεν προβάλλονται αντιρρήσεις “στην πολιτισμένη πράξη της ταφής των Γερμανών στρατιωτών”, αλλά πρόσθεσε ότι τα λείψανά τους δεν ανήκουν στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μαυροβουνίου.

«Όσοι θα έρχονται στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσας θα περνούν από ένα μνημείο για τους άγνωστους φασίστες, κάτι που είναι ταπεινωτικό για το αντιφασιστικό Μαυροβούνιο» είπε ο κ. Πέρκοβιτς.
 
To 2011 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Ποντγκόριτσας για την ταφή των λειψάνων Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Μαυροβούνιο στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το 2007 εργάτες εντόπισαν τα λείψανα 400 Γερμανών στρατιωτών, τα οποία κρατήθηκαν σε σπίτι της καθολικής κοινότητας.

Η οργάνωση «Προξενείο της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» εδρεύει στην πόλη Τίβατ, όπου έχει ιδρύσει Μουσείο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έχει επίσης εκδώσει αναμνηστικά «διαβατήρια» της πρώην Γιουγκοσλαβίας.